Nagyvilág

Lapok, ahol kicenzúrázták a mohamedes karikatúrákat a támadás után

Meghunyászkodás vagy figyelmesség? Nyertek a terroristák?

Még órák sem teltek el azután, hogy iszlamista fegyveresek kivégeztek 12 embert a Charlie Hebdo francia szatírikus lap szerkesztőségénél, több nyugati lap már csak úgy merte megjeleníteni az öldöklést kiváltó, a muzulmánokon élcelődő karikatúrákat, hogy kitakarta a rajzokat. A szólás- és sajtószabadságot elvileg komolyan vevő lapok úgy döntöttek, kicenzúrázzák azokat a karikatúrákat, amelyekért a francia lap munkatársai az életükkel fizettek.

A Buzzfeeden megjelent összeállítás szerint ilyen volt a brit Daily Telegraph, a New York Daily News, a New York Times és a CNN. Valamint az AP amerikai hírügynökség is, amelyik a képkereső rendszeréből eltávolította a támadás után a Charlie Hebdo Mohamedet ábrázoló karikatúráit, és csak olyan fényképeket tettek elérhetővé, amelyekről le voltak vágva a terrorista támadókat felháborító rajzok. Sok, főleg amerikai lap csak ezeket vette át.

„Így nyernek a terroristák.” Sokan, köztük az alábbi Twitter-bejegyzés szerzője is így értékelte az egyértelmű cenzúrázásokat, aminek nem szabadna megjelennie egy olyan társadalomban, ahol komolyan veszik a szólás szabadságát. Az alábbi kép a Daily Telegraph cikkéből származik.

 

Ugyanígy a kipixelezés mellett döntött a New York Daily News is, ahogy azt az alábbi kép bizonyítja. Pedig az amerikai lap nem arról híres, hogy különösen érzékeny, finom, visszahúzódó stílusban számolna be a világ eseményeiről, és azon aggódnának, kiket sértenek meg cikkeikkel. 


Fotó: Hír24 

A Daily News és a Telegraph nem válaszolt a Buzzfeed kérdésére, hogy miért döntöttek a cenzúrázás mellett. A Telegraph egy szerkesztőségi cikkében azonban „abszurdnak” nevezte azt a kijelentést, hogy meghunyászkodtak a terrorizmus előtt, amikor úgy döntöttek, nem jelentetik meg a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat. A lap közlése szerint minden újság hoz arról döntéseket, hogy nem publikálnak bizonyos dolgokat, amiket emberek sértőnek találnának, és ennek semmi köze az iszlamista fegyveresek fenyegetéseihez.

A New York Times szóvivőjének magyarázata szerint általános szabály az újságnál, hogy nem hoznak el olyan képeket, amelyek szándékosan sértik a vallásos emberek érzékenységét. A Times közlése szerint „alapos megfontolás után döntöttek úgy a lap szerkesztői, hogy olvasóik számára elég, ha csak leírást adnak a karikatúrákról”. Az AP szintén azt a magyarázatot adta, hogy „hosszú ideje élő belső szabály”, hogy nem terjesztenek „szándékosan provokatív” fényképeket, és ezért nem találhatóak meg a rendszerükben a mohamedes karikatúrákat ábrázoló képek. Az AFP francia hírügynökség cenzúrázatlanul adott közre fényképeket az újság címlapjairól. 

A CNN pedig egy belső levélben magyarázta el a hírtelevízió munkatársainak, hogy „egyelőre nem mutatják be” a karikatúrákat, de ugyanakkor „bátorítják azok részletes leírását”, mert az „kulcsfontosságú a támadás természetének megértéséhez”, valamint a “szólásszabadság és a vallástisztelet között feszülő ellentétek” bemutatásához.

Ugyanakkor több lap ennek a gyakorlatnak pont az ellenkezőjét választotta, és büszkén tette közzé a gyilkosságokat kiváltó karikatúrákat, összeállításokat készítve a francia lapban megjelent botrányos rajzokból, amelyek megjelentetésétől gyilkosságokkal próbálják eltántorítani a sajtót szélsőségesek. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik