Nagyvilág

Meghekkelték Angela Merkel honlapját

Informatikai támadás miatt elérhetetlenné vált szerdán Angela Merkel német kancellár hivatalos oldala és a kormány több portálja, a támadást egy ukrán hackercsoport vállalta magára.

A bundeskanzlerin.de kormányfői portál, a bundesregierung.de kormányzati oldal és a külügyminisztérium honlapja, az auswaertiges-amt.de szerda délelőtt óta nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető az úgynevezett túlterheléses (DDoS) támadás miatt, amelyet a CyberBerkut nevű oroszbarát ukrán csoport vállalt magára.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: “elég súlyos” támadás érte a kancellár és a kormány munkáját bemutató oldalakat. Az ügyben megtették a szükséges ellenlépéseket és bevonták a szövetségi informatikai biztonsági hivatalt (BSI) – tette hozzá.

A CyberBerkut a honlapján azt közölte, hogy a bundeskanzlerin.de oldalt és a törvényhozás alsóháza, a Bundestag portálját (bundestag.de) tette elérhetetlenné. Az oroszbarát szakadárokat támogató csoport Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kezdődő berlini látogatásával indokolta a támadást, és felszólította a német kormányt, hogy ne támogassa a “bűnöző kijevi rezsimet”, amely “véres polgárháborúba” sodorta Ukrajnát.

A CyberBerkut név az ukrán belügyminisztérium megszüntetett rohamrendőri alakulatának nevére (Berkut) utal. Az alakulat tagjait vádolták azzal, hogy tüntetőkre lőttek Kijevben és többet megöltek, még mielőtt Viktor Janukovics elnököt elmozdították a hatalomból tavaly februárban.

A hackercsoport több támadást vállalt magára, egyebek között a NATO számos honlapja, a lengyel államfő és a varsói tőzsde portálja elleni tavalyi támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik