Nagyvilág

Ezer bevándorlót hagytak magukra sodródni az olasz partoknál

bevandorlok(210x140).jpg (bevándorlók)
bevandorlok(210x140).jpg (bevándorlók)

Az embercsempészek a kilencszázhetven illegális bevándorlóval telezsúfolt hajót nekiirányították a partnak, majd leléptek, a parti őrség megmentette az utasokat.

A parti őrség közlése szerint tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták a menekülteket, a hajót automata vezérlésre kapcsolták és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak.

Helikopterről érkeztek a megmentők

A mentőművelet “versenyfutás volt az idővel” – mondta a sajtónak Filippo Marini parancsnok, a parti őrség tisztje. A Blu Sky M nevű, moldovai felségjelzésű hajó csak néhány tengeri mérföldre volt a partoktól, amikor a parti őrség emberei egy helikopterről a fedélzetére ereszkedtek és Gallipoli kikötőjébe kormányozták “az olasz csizma sarkánál” – írja az MTI.

A hatóságok első megállapítása szerint többnyire szíriai menekültek tartózkodtak a fedélzeten, köztük sok terhes asszony és gyerek.

A kapitány szerint minden rendben

Egy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek. A hajóról előzőleg, kedd este Korfu szigete közelében segélyhívást adtak le, feltehetően az egyik utas. Amikor a parti őrség csónakjai megközelítették a hajót, a kapitány azt állította, hogy minden rendben van. Sajtóértesülések szerint a Blue Sky M már napok óta hajózott a Görögország nyugati és Olaszország déli partjai között elterülő Jón-tengeren.

Túlélők beszámolói szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek gyakran hagyják magukra, sőt néha fel is borítják az illegális bevándorlókat szállító hajókat, hogy ne kerüljenek a hatóságok kezére. 2014-ben több mint százezer illegális bevándorlót mentettek meg a tengeren Olaszország közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik