Nagyvilág

Eltűnt repülő: összeomlottak a hozzátartozók

Az AirAsia légitársaságnak idáig nem volt komoly balesete. Minden mozgósítható kutatócsapat részt vesz a roncsok és áldozatok keresésében.

Az indonéziai hatóságok megerősítették, hogy a Jáva-tengerben talált roncsok és holttestek a vasárnap eltűnt AirAsia repülőjárat és utasainak maradványai – írja a BBC. Joko Widodo indonéz elnök elmondta: minden mozgósítható kutatócsapatot utasított arra, hogy vegyenek részt a holttestek megtalálásában. A keresés vezetője elmondta, eddig három holttestet sikerült felhozni a tengerből, noha a nap folyamán a haditengerészet negyvenről tett említést.

A légitársaság bejelentette, hogy minden segítséget megad az áldozatok hozzátartozóinak, információs központot is nyitottak.

Az indonéz tévé képeket mutatott a roncsokról és a holttestekről, amit a hozzátartozók megdöbbenve néztek, egyesek felsikítottak, volt, aki elájult. Mint a BBC beszámolója fogalmazott: a végsőkig reménykedtek a csodában, a képek azonban ezt szertefoszlatták. Surabaya polgármestere is ott volt a sajtótájékoztatón, ahol a több mint száz hozzátartozó megjelent. Egy gyászoló férfinak azt mondta: „Nem mi választunk. Ma önnel történt ez, holnap lehet, hogy velem fog. Senki nem tudhatja. Erősnek kell lennünk. Az életünk Isten kezében van.”

A keresésben Indonéziának más nemzetek is segítenek – így Malajzia, Szingapúr, Ausztrália, Dél-Korea, Thaiföld, Kína és Franciaország, valamint egy amerikai hadihajó is úton van a térségbe. A gépen 137 felnőtt, 17 gyermek és egy csecsemő, valamint két pilóta és öt utaskísérő utazott. Legtöbbjük indonéziai volt, de volt köztük egy brit állampolgár, egy maláj, egy szingapúri és három dél-koreai is.

A BBC emlékeztet arra, hogy az AirAsia légitársaságnak kiváló biztonsági minősítése van, a több mint húsz éve alapított vállalatnak idáig nem volt komolyabb balesete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik