Nagyvilág

Többé nem léphet be Vatikánba a vetkőző aktivista

Az ügyész Jana Zsdanova szabadlábra helyezéséről döntött.

Három nappal őrizetbe vétele után a Vatikán a hét végén elrendelte annak az ukrán nőnek a szabadlábra helyezését, aki a Femen radikális nőjogi szervezet aktivistájaként csütörtökön Rómában, a Szent Péter téri betlehemi jászolnál felfedett keblekkel hirdette, hogy Isten egy nő.

Mint arról beszámoltunk, az eset néhány órával azt követően történt, hogy Ferenc pápa a Szent Péter bazilika térre nyíló lodzsájáról elmondta a karácsonyi híres Urbi et Orbi áldást.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő szombaton közölte, hogy a Vatikán ügyésze találkozott Jana Zsdanovával, majd szabadlábra helyezéséről döntött. Ugyanakkor elrendelte, hogy az ukrán nő többé soha nem teheti be a lábát a Vatikánba, beleértve a Szent Péter Bazilikát és más, a kis egyházi állam tulajdonában lévő, de a Vatikán falain kívüli intézményeket is.

Az ukrán aktivista csütörtökön a tömegben elvegyülve kora délután hirtelen levette a pólóját, átugrotta a jászol körüli korlátot és karjaiba vette a kisded figuráját. Keblein a God is woman (Isten egy nő) felirat volt olvasható. Az akciónak egy csendőr vetett véget, elvette tőle a gyermek Jézus szobrát, kötelezte, hogy öltözzön fel, majd elvezette a jászoltól.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik