Nagyvilág

Megint nincs net- és mobilhálózat Észak-Koreában

Megbénult az észak-koreai internet- és mobiltelefon-hálózat helyi idő szerint szombat este, nem sokkal azután, hogy a kommunista diktatúra legfőbb katonai szerve majomnak nevezte Barack Obama amerikai elnököt.

“Obama vakmerő, mint egy majom a dzsungelben”idézte szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség az ország Nemzeti Védelmi Bizottságának közleményét.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség Észak-Koreában tartózkodó riporterei – vezetékes telefonon keresztül – arról számoltak be, hogy az internet-szolgáltatás továbbra sem állt helyre. A napokban egyszer már megbénult az internet Észak-Koreában: a hét elején jelentések szerint mintegy 9 és fél órán át nem lehetett elérni a hálózatot az országban.

A phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság közleményében azt állította, hogy Washington felelős az történtekért. 

A történtek előzménye, hogy december elején súlyos hackertámadást követtek el a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég ellen, miután az Kim Dzsong Unt kiparodizáló és az észak-koreai diktátor meggyilkolását ábrázoló vígjátékot akart megjelentetni. Az amerikai hatóságok szerint Észak-Korea állt a támadás mögött. A The Interview című filmet végül bemutatták a mozik.

Észak-Korea a világ egyik legelzártabb országa, csak keveseknek van számítógép-hozzáférésük, s akiknek van, azok is jellemzően csak a belföldi intranet hálózatot érik el. Bár az országnak van szélessávú internetkapcsolata a külvilággal, a lakosságnak csak egy szűk rétege éri el a világhálót. 
  

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik