Nagyvilág

Megrohanták az azeri hatóságok a Szabad Európa Rádiót

Lefoglalták az amerikai alapítású rádió eszközeit Orbán Viktor kedvenc ázsiai diktatúrájában.

Fegyveres rendőrök rohanták meg a Szabad Európa Rádió azerbajdzsáni székházát és kizavarták a dolgozókat – tudósít a BBC. Az intézkedésre azután került sor, hogy a volt szovjet tagköztársaságban emberi jogi aktivistákat és újságírókat tartóztattak le. Korábban a rádió egyik oknyomozó riporterét is elvitték.

Kenan Alijev, a rádió igazgatója közölte, hogy pénteken délelőtt a rendőrök fellépése miatt be kellett szüntetni az adást. Az újságírók nem tartózkodhatnak az épületben, a számítógépeket, technikai eszközöket, dokumentumokat lefoglalták.

Az azeri ügyészség nem árult el részleteket, csak annyit közöltek, hogy „súlyos bűncselekményről” van szó. Az azeri diktátor, Ilham Alijev szóvivője korábban azzal vádolta az intézményt, hogy külföldi titkosszolgálatnak dolgozik, ezt követően tartóztatták le a rádió egy riporterét, Kadija Iszmajilovát, akit azzal vádolnak, hogy öngyilkosságba kergetett egy embert.

Az elmúlt hónapokban Azerbajdzsánban fokozódott a nyomás azokon az újságírókon és civileken, akik kritizálták a rendszert, amiért rendszeresen letartóztatják a tüntetőket és semmibe veszik az emberi jogokat. Ilham Alijevet 2013-ban harmadszor választották elnöknek, a bírálók szerint antidemokratikus körülmények között.

 MTI / Koszticsák Szilárd

Egy hónappal ezelőtt a diktátor Budapesten járt Orbán Viktornál, aki kijelentette, hogy „Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország”. Az ázsiai diktatúra erősen fertőzött korrupcióval, az elnök lányának versét kötelező iskolai tananyaggá nyilvánították, az ezt kritizáló aktivistát bebörtönözték. A kormánnyal szemben kritikus személyekből erőszakkal kényszerítenek ki vallomást, koholt vádak alapján ítélik el őket. Még a nem engedélyezett vallási szertartásokat is szigorúan büntetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik