Nagyvilág

Dick Cheney: eredményes volt a kínzás

A CIA vízbefojtás imitálását és a rektális táplálást is magában foglaló kényszervallatási módszereit eredményesnek, az azokat alkalmazókat pedig hősöknek minősítette a volt amerikai alelnök.

“Működött. Tizenhárom évig működött. Elkerültünk egy újabb, tömeges áldozatokkal járó támadást az Egyesült Államok ellen” – nyilatkozott az ifjabb George Bush elnök alelnöke a 2001. szeptember 11. után bevezetett eljárásról. A volt republikánus alelnök nem mutatott megbánást sem az ártatlanul elfogottak, sem pedig amiatt, hogy az egyik fogvatartott belehalt a könyörtelen módszerekbe.

“Újból megtenném egy perc alatt” – jelentette ki Cheney, többször is megismételve: a programot az tette indokolttá, hogy el kellett fogni a szeptember 11-ét kiötlő “fattyakat”. Mint mondta, sokkal inkább aggasztják azok a foglyok, akik Guantánamóból vagy az iraki börtönökből kiszabadulva visszatértek a csatatérre. Külön is megemlítette az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, akit 2004-ben engedtek ki egy bagdadi amerikai börtönből. “Sokkal inkább aggasztanak a kikerült és elengedett rosszfiúk, mint az a néhány, aki valóban ártatlan volt” – mondta.

A programban elkövetett súlyos hibákkal és a CIA jelenlegi igazgatója, John Brennan által “undorítónak” nevezett módszerekkel kapcsolatban kijelentette, hogy “ezekkel nincs problémám, ha elérjük a célunkat”. Azt hangoztatta, hogy a vízbe fojtást imitáló eljárás, ahogyan azt a CIA alkalmazta, nem számított kínzásnak. Elutasította Ben Emmersonnak, az ENSZ terrorelhárítási és emberjogi jelentéstevőjének a felhívását, hogy indítsanak új vizsgálatot az ügyben. “Kevés tisztelettel viszonyulok az ENSZ-hez vagy ehhez a személyhez, akinek fogalma sincs (a történtekről)” – fogalmazott a volt alelnök.

Jose Rodriguez, aki a kényszervallatások idején a CIA terrorelhárításért és az ügynökség titkosszolgálatáért felelős vezetője volt, a Fox Newsnak nyilatkozva kiemelte, hogy a szenátusi jelentés elárulta a hírszerzőket és aláásta a jövő elnöki adminisztrációi iránti bizalmat. Rámutatott, hogy a szövetséges országok újragondolhatják az amerikai titkosszolgálattal való együttműködésüket. John McCain republikánus szenátor ugyanakkor a CBS-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy indokolt volt a nyilvánosság elé tárni a fogvatartottakkal való kegyetlen bánásmód részleteit. “Nem vagyunk tökéletes ország, de elismerjük a hibáinkat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik