Nagyvilág

Így kínozta foglyait a CIA

180 órás ébrentartás, vízbefojtás szimulálása, rektális táplálás, orosz rulett – ezekkel vallatták a foglyokat. Az egyik „nagy halat” kísérleti nyúlként használták.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozott memoranduma olyan konkrét vallatási módszereket nevezett meg, melyet a CIA az al-Kaida terrorhálózat vélt vagy valós tagjai ellen alkalmazott. A kínvallatásokra a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, a Bush-kormány idején került sor, a részleteket a szenátus hírszerzési bizottsága tárta fel kedden közölt jelentésében.

A bizottság szerint a módszerek alkalmatlanok voltak arra, hogy a hírszerzés és a terrorelhárítás értékelhető értesülésekhez jusson, noha ezt a CIA több volt és jelenlegi vezetője is cáfolta. Abu Zubajda szaúdi al-Kaida vezért a CIA több kényszervallatási eljárás „kísérleti nyulaként” használta, a fogságban fél szemét elvesztette.

Az egyik módszer a hasfal csapkodása volt: a vallató mintegy 30 centiméterre állt a fogolytól és összeszorított, egyenes ujjakkal, kézfeje külső felével ütögette a fogvatartott hasát. A cél a fogvatartott megfélemlítése, kétségbe ejtése, fenyítése volt.

Az is előfordult, hogy a fogvatartottat 18 órára egy olyan dobozba kényszerítették, amiben csak állni lehet, vagy olyanba ültette, amiben csak összekuporodva tartózkodhatott. A bogaraktól undorodó Zubajdánál rovarokat is beeresztettek a dobozba.

Volt olyan fogvatartott, akinek többször és huzamosabb ideig meztelenül kellett álldogálnia, és az is előfordult, hogy hosszabb ideig csak folyékony táplálékot adtak a vallatott fogolynak. Zubajdát például arra is kényszerítették, hogy kinyújtott lábbal a földön ülve karját a feje fölé emelve maradjon, vagy a testét 45 fokos szögben hátradöntve térdeljen hosszú ideig.

A fogvatartottakat akár 180 órán át is ébren tartották, gyakran végig állva vagy kényelmetlen testhelyzetben. Előfordult, hogy a fogvatartottak kezét a fejük felett összebilincselték, vagy betonfalhoz csapkodták őket.

Több vizes módszert alkalmaztak: az egyik, hogy a lekötözött fogvatartott arcára vizet folyattak, ami mellkasi- és végtaggörcsöt okozott, valamint öklendezést váltott ki. De az is előfordult, hogy hivatalosan nem engedélyezett módszerekhez folyamodtak: egy CIA-alkalmazott például orosz rulettet játszatott a foglyokkal.

Legalább öt fogvatartott esetében arra vonatkozó bizonyítékot találtak, hogy indokolatlanul alsó beöntésnek vagy rektális táplálásnak vetették őket alá. A CIA titkos börtöneiben legalább 119 embert tartottak fogva, akik közül 39-et vallattak a vitatott módszerekkel. Ez legalább egy ember életébe került, a leláncolt Gul Rahman kihűlt – áll az MTI összeállításában.

A vallatási módszereket két pszichológus dolgozta ki, akik egyébként nem rendelkeztek erre vonatkozó tapasztalattal – írtuk korábban. Ennek ellenére 80 millió dollárt zsebelhettek be a Bush-kormányzattól.

Olvasói sztorik