Nagyvilág

Pénzért járnak vérplazmát adni Ausztriába a magyarok

Kisbuszokat szerveznek, van, aki hetente többször is kimegy a húsz eurós fizetségért. Veszélyei is lehetnek a beavatkozásnak.

Alkalmanként húsz eurót fizetnek vérplazma-adásért az ausztriai Bécsújhelyen, a határ menti településekről sokan keresetkiegészítés miatt járnak át – írja a Vaol.hu. Dr. Jáger Rita, az Országos Vérellátó Szolgálat szombathelyi területi intézetének vezető főorvosa a lapnak elmondta, hogy az ilyen beavatkozásnak semmi köze a Vöröskereszt által szervezett önkéntes véradáshoz. A vérplazma-állomásokat a vérkészítményeket előállító gyárak működtetik. A vérplazma-adás során kivezetik a vért a donor szervezetéből, majd egy gép elválasztja a plazmát a sejtes elemektől, utóbbiakat pedig visszajuttatja a szervezetbe.

Van, aki kisbusszal szokott utazni és hét-nyolc embert is magával visz. A húsz eurón felül prémiumot kapnak azok, akik rendszeresen adnak vérplazmát és másokat is beszerveznek. „Két dolog borzalmas volt: az egyik, amikor megfordult az irány és a gép szívó üzemmódról pumpálóra váltott. A másik a hideg folyadék, amely szétáradt bennem” – mondta az egyik donor. Egy alkalommal 800-850 milliliter plazmát vesznek le egyszerre. A donor elmondta, háziorvosa nem értett egyet a vérplazmavétel módjával, szerinte Magyarországon 300 milliliter az egyszerre levehető mennyiség és utána 10 nappal lehet újra vérplazmát adni. Ráadásul egy apró hiba is fertőzést okozhat, miközben a szervezetből kivezetik, majd visszapumpálják a vért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik