Nagyvilág

Bevándorlók lélekvesztője sodródik Krétánál

Motorhiba miatt leállt kedden Kréta közelében egy teherhajó, amelynek fedélzetén legalább 500 bevándorló zsúfolódott össze.

A 77 méter hosszú, Kiribati zászlaja alatt közlekedő, Baris nevű teherszállító hajó kedd hajnal óta sodródik a Földközi-tengeren, és a délelőtt folyamán körülbelül 50 kilométerre délkeletre volt Görögország legnagyobb szigetétől. A görög hatóságok négy kereskedelmi hajót és a haditengerészet egyik fregattját küldték a bajba jutottak megsegítésére, de a mentési műveletet nehezítik a viharos erősségű szelek. Egyelőre nem tudják, hogy egyenként menekítsék ki a fedélzeten tartózkodókat, vagy inkább vontassák el a hajót az utasokkal együtt a legközelebbi kikötőbe.

A görög parti őrség szóvivője elmondta, hogy becslésük szerint 500-700 ember lehet a jármű fedélzetén. A bevándorlók nemzetisége, indulási helye és pontos úti célja nem ismert, de gyaníthatóan Olaszország felé tarthattak.

A közel-keleti és afrikai menekültek nagy része Olaszország mellett Görögországon keresztül próbál az Európai Unió (EU) területére jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik