Nagyvilág

Tovább tárgyalnak az iráni atomprogramról

Várhatóan meghosszabbítják a nemzetközi vita középpontjában álló iráni atomprogramról szóló tárgyalásokat a hétfő éjféli határidőn túl.

Az egyeztetések a jövő hónapban folytatódhatnak, lehetséges helyszínként Bécs és Omán jött szóba, de még semmi nincs eldöntve. “Történt némi előrelépés – mondta a tárgyalásokon részt vevő egyik diplomata –, de néhány kérdést meg kell beszélnünk odahaza, a fővárosokban. Még az új év kezdete előtt újra találkozunk. A folyamat nem zárult le”. A tárgyalások részleteire nem tért ki, jelentette az MTI.

Az értesülés szerint mindamellett Irán egyelőre nem számít a vele szemben bevezetett gazdasági szankciók enyhítésére.

A megállapodás, amelyről a hatoknak nevezett országcsoport – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország – és Irán képviselői tárgyalnak egymással, egy 12 éve húzódó nemzetközi vitát hivatott lezárni. A legfőbb vitás kérdés az urándúsítás ügye. Teherán azt akarja, hogy a lehető legtöbb modern urándúsító centrifugája maradjon meg, a nyugati hatalmak viszont attól tartanak, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver gyártásához használhatja a dúsított uránt. Az iráni kormány következetesen tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. A gyanú eloszlatása érdekében a nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, hogy csökkentse centrifugái számát és a dúsított urán mennyiségét, cserében feloldanák az Iszlám Köztársasággal szemben az atomprogram miatt bevezetett gazdasági szankciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik