Nagyvilág

A pápamerénylő most Ferenc pápával akar találkozni

Mehmet Ali Agca, II. János Pál merénylője szerint az lenne normális, hogy Ferenc pápával is találkozzon.

“Arra kértem a Vatikánt, hogy találkozhassak Ferenc pápával, egyelőre azonban nem kaptam semmilyen választ” – írta közleményében a szélsőjobboldali Szürke Farkasok militáns szervezet egykori tagja.

János Pál megbocsátott

“Már találkoztam egy pápával, teljesen normális, hogy vele (Ferenc pápával) is találkozzak” – tette hozzá a most 56 éves férfi. II. János Pál a támadás után két évvel meglátogatta merénylőjét a fegyintézetben, és megbocsátott neki.

A török férfi 1981. május 13-án a római Szent Péter téren rálőtt II. János Pálra. A pápa súlyosan megsebesült a merényletben, amelynek indítékát máig homály fedi, egyes feltételezések szerint az akkori szovjet és bolgár titkosszolgálatnak is köze lehetett az akcióhoz.

2010-ben szabadult

Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján, egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el. 2010-ben szabadlábra helyezték.

Ferenc pápa november végén látogat Törökországba, ahol mások mellett Recep Tayyip Erdogan elnökkel és Ahmet Davutoglu kormányfővel is találkozni fog. A törökországi út Ferenc pápa hatodik külföldi látogatása lesz Brazília, a Szentföld, Dél-Korea, Albánia, valamint Strasbourg után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik