Nagyvilág

Kijevben vizsgálódik a hágai bíróság

Büntetőeljárás indulhat a korábbi ukrán vezetők ellen a tüntetések idején elkövetett vérengzések miatt.

A 2002-ben létrejött Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében jár el. Az intézmény küldöttsége szerdán érkezett Ukrajnába, hogy megállapítsa, indulhat-e eljárás az előző vezetés ellen. A küldöttség értékeli a helyzetet és megvitatja azokat az információkat, melyeket az ukrán főügyészség továbbított számukra.

A hágai ügyészség helyzetelemző osztályának vezetője elmondta, hogy tisztázni akarják a nemzetközi szervezet illetékességét. A büntetőbírósághoz az ukrán parlament még február 24-én fordult, azzal a kéréssel, hogy vonják felelősségre azokat a kijevi vezetőket, akik emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a békés tüntetőkkel szemben. Február 20-a körül, a kijevi tüntetők elleni hatósági fellépés idején több mint százan haltak meg.

Vitalij Jarema ukrán főügyész elmondta, hogy hivatala mindent megtesz azért, hogy a hágai bíróság kedvezően bírálja el az ukrán folyamodványt. A parlament Viktor Janukovics volt államfőt, Vitalij Zaharcsenko volt belügyminisztert és Viktor Psonka előző főügyészt is a Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja citálni.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik