Nagyvilág

Harcba száll a Nyugattal a Russia Today

Új multimédiás hírszolgáltató hálózatot hozott létre a Russia Today orosz állami médiavállalat azzal a céllal, hogy - mint az erről szóló hétfői moszkvai sajtóértekezleten bejelentették - harcba szálljon a Nyugat "agresszív propagandájával", és a világ eseményeit "alternatív értelmezésben" tálalja - tájékoztatott az MTI.

Az új hírszolgáltatási hálózat a Szputnyik nevet viseli majd, több mint harminc országban, 130 városban fog harminc nyelven híreket közölni rádióállomásokon, internetes oldalakon (sputniknews.com) és a közösségi medián keresztül.

Dmitrij Kiszeljov, a Russia Today vezérigazgatója hétfői sajtóértekezletén kifejtette: szembe akarnak szállni a Nyugat agresszív, egyoldalú, “egypólusú” propagandájával, a Szputnyik hírhálózat a világ eseményeinek “alternatív”, “többpólusú” feldolgozására vállalkozik.

A hírügynökségek emlékeztetnek, hogy Kiszeljov Kremlhez hű televíziós személyiség – tavaly december óta az állami sajtóvállalat vezetője – a Vesztyi Nyegyeli című, a Rosszija 1-es csatornán futó magazinműsorban, akárcsak a Rosszija 24 hírtelevízióban elhangzott kommentárjai miatt meglehetősen kétes hírnévnek örvend a nézőközönség bizonyos köreiben.

Ellentmondást nem tűrő kijelentései és konzervatív nézetei sokakból váltottak ki ellenszenvet. Elsősorban az oroszországi ellenzéket és a melegeket érintő, meglehetősen nyers és otromba megnyilatkozásai keltettek felháborodást.Kifejtette például, hogy a melegek számára meg kellene tiltatni a véradást, és ha esetleg halálos baleset érné őket, szívüket el kellene égetni, mert ez a szervük alkalmatlan lenne egy másik élet megmentésére.

Kiszeljov korábban azt is hangsúlyozta: az ellenállás egyik példája Magyarország, amely az Európai Unió bizonyára legnehezebben átkódolható tagállama. Utalt arra is, hogy Orbán Viktor kormányfő “határozottan fellép az Oroszország elleni nyugati szankciókkal szemben”.

Ennek az “emblematikus arcnak” a további felvállalásával szeretné Oroszország “javítani” önnön képét külföldön. Vlagyimir Putyin elnök több beszédében is korholta a külföldi “propagandát”, amely szerinte szándékosan torz képet fest az orosz valóságról, az ország kül- és belpolitikájáról. “Ellenezzük az agresszív propagandát (…) ez csak vérontást eredményezhet” – mondta Dmitrij Kiszeljov.

Moszkva szándékai szerint ezt ellensúlyozná a Szputnyik hírszolgáltatása, amely egyebek között angol, arab, azeri, észt, finn, francia, hindu, japán, kazah, kínai, kirgiz, kurd, lengyel, lett, német, orosz, pastu, szerb, tádzsik, tatár, török, ukrán, üzbég nyelven próbálja majd közvetíteni a világ eseményeit orosz “megvilágításban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik