Nagyvilág

Félmillió szaúdi férfit ver rendszeresen a felesége

Nem erre számítanak az ember a nyugaton a nők elnyomásáról ismert muzulmán országban.

Az iszlám szigorú értelmezését valló arab országból leginkább olyan hírek érkeznek a nők helyzetével kapcsolatban, hogy az ember azt gondolja, ott biztosan nem fordulhat elő olyan, hogy egy feleség vitatkozni merne férjével, akire igazán lehet használni a nálunk már nem elfogadott „ura” kifejezést. Arról már nem is beszélve, hogy olyasmi elképzelhetetlennek tűnik, hogy kezet merjen emelni egy nő a házastársára.

Az Emirates 24/7 oldalán megjelent beszámoló szerint azonban jóval elterjedtebbnek számít, hogy a szaúdi férfiak feleségük terrorja alatt élnek. A harmincmilliós országban ugyanis több mint félmillió férfi kénytelen elszenvedni, hogy felesége rendszeresen veri őt. Legalábbis ezt állítja egy rijadi tanácsadó központ, aminek közlése szerint több mint 577 ezer olyan szaúdi férfi fordult hozzájuk tanácsért, akiket vernek feleségeik.

Ezekkel az esetekkel a cikk szerint ugyan bírósághoz is fordulhatnának, de nem merik vállalni, hogy nevük nyilvánosságra kerüljön, és inkább szeretnék titokban tartani az eseteket. „Nem akarják bíróság elé citálni feleségüket, hogy elkerüljék az ezzel járó szégyen” – közölte Sheikh Adel Al Mutawa, a központ vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik