Nagyvilág

Videón büszkélkedik Kobani elfoglalásával az IS

Harci sikereivel kérkedő propagandavideót tett közzé az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hétfőn: a felvételen szereplő John Cantlie brit túsz állítása szerint az IÁ elfoglalta az észak-szíriai Kobani kurd határváros déli és keleti részét, kiűzte onnan a kurd harcosokat, a város teljes bevétele csupán "idő kérdése".

A 2012-ben Szíriában elrabolt brit újságíró a videón a nyugati televíziós riporterek stílusát utánozva arról számolt be, hogy az IÁ veszteségeiről és a súlyos összecsapásokról szóló nyugati hírek egytől egyig hamisak, és az Egyesült Államok légi csapásai csupán abban akadályozták az iszlamistákat, hogy nehézfegyvereket vessenek be – tájékoztat az MTI.

A professzionális eszközökkel elkészített videó Kobaniról készített légi felvétellel kezdődik, amelyet a készítők állításai szerint az Iszlám Állam egyik drónja segítségével rögzítettek. A képsorokból nem derül ki a felvétel készítésének időpontja, Cantli mindenesetre a BBC brit közszolgálati tévé október közepéről származó jelentésére és az Egyesült Államok ugyancsak október közepén tett kijelentéseire hivatkozott.

A szélsőséges szunnita szervezetnek mindeddig nem sikerült ténylegesen bevennie a török-szíriai határvárost. A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) hetek óta elkeseredett küzdelmet folytatnak a várost ostromló dzsihadistákkal, miközben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció folyamatosan légi csapásokkal támadja az IÁ állásait.

A nemzetközi szövetség tagjai hétfőn egy Kuvaitvárosban megrendezett konferencián megegyeztek abban, hogy a jövőben több figyelmet szentelnek az IÁ elleni internetes küzdelemnek. “Csupán akkor győzhetjük le ténylegesen a terrorszervezetet, ha a sebezhető fiataloknak szánt internetes, toborzó üzeneteik érvényüket vesztik” – mondta John Allen, az Egyesült Államok koordinátora.
Az IÁ korábban több videót tett közzé nyugati túszok lefejezéséről. Egyebek mellett két amerikai újságírót és egy brit segélymunkást végeztek ki az Irakban és Szíriában jelentős területeket birtokló szervezet tagjai.

A videó megtekinthető itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik