Nagyvilág

Soros György vészjósló figyelmeztetést küldött

Szerinte Putyin agresszív nyomulása az Európai Unió létét fenyegeti, ezért fontos, hogy Ukrajnát megvédje a közösség.

Az üzletember-mecénás elemzésben figyelmeztet az orosz térhódítás veszélyeire – írja az Index. Soros szerint Putyin agresszív rezsimje az európai értékek alternatíváját kínálja, ezért veszélyes a közösségre nézve. „Az orosz megoldás az erő használatán alapszik, amely belföldön elnyomás, kifelé agresszió képében jelenik meg, szemben a törvény erejével” – írja.

„Az EU-val szemben általános az elégedetlenség, köszönhetően az euróválságnak” – véli a pénzember, aki szerint ez aláássa a hasonlóan gondolkodó demokrációk összefogásába vetett hitet. Soros szerint eközben Oroszország jó kapcsolatot alakított ki azokkal az országokkal, melyek az EU ellen léptek fel. Ukrajna összeomlása hatalmas veszteséget jelentene, a győzedelmes Oroszország az EU-t fenyegető erővé válhatna és közvetlen veszélyt jelentene az EU-tag balti államokra nézve, ahol jelentős orosz kisebbség él.

Soros szerint a most vasárnap lezajló ukrán választás után Porosenko ukrán elnöknek két lehetősége lesz – vagy Putyin ajánlata szerint oroszbarát miniszterelnököt választ kedvező gázmegállapodásért cserébe, vagy pedig Oroszország katonai erővel nyit utat Oroszország és a Krím, valamint Transznisztria között.

Soros szerint a baj megelőzése érdekében az EU-nak akár a nagy anyagi áldozatot is be kell vállalni. Segélyt kell nyújtani Ukrajnának, hogy megszabaduljon a szabad cselekvést akadályozó kölcsönöktől, modernizálni kell Ukrajna energetikai rendszerét, hogy kevésbé függjön az oroszoktól és segíteni kell az ukrán reformereket – vélte az üzletember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik