Nagyvilág

Nem! Nem tartóztatták le Banksyt!

A legendás(an rejtőzködő) brit graffitiművész leleplezéséről szóló hír járja a netet. Csakhogy az egész átverés. És nem csak egy sima átverés. Egy már tavaly nagy sikert aratott éves átverés felmelegítése.

„Ha egyszer becsapsz az a te szégyened, ha kétszer, az már az enyém” – tartja a mondás. Egy amerikai álhírgyártó humoristának most sikerült kétszer is átvernie az embereket ezzel az álhírrel: „Letartóztatták Banksyt Londonban, leleplezték ki van az álnév mögött”. A cikk a National Report nevű oldalon jelent meg, ami egy ismert szatirikus, álhíreket gyártó oldal, ami sokkal inkább utazik átverésekben, mint vicces álhírekben.

A sokak által komolynak hitt és a Facebookon szanaszét osztott cikk – ami szerint Banksy neve Paul Horner, és még egy fénykép is volt benne arról, ahogy elvezetik a rendőrök– ráadásul egy már tavaly februárban nagy sikert aratott, a „Super Official News” nevű oldalon megjelent kamuhír felmelegítése, amit akkor már többen is komolyan vettek. Még a szöveg is szinte szóról szóra ugyanaz, csak most egy kicsit hosszabban írták meg.

Mindkét álhírben Paul Hornerként azonosították Banksyt, aki egyébként egy létező személy. Ő áll a kamu, átverős hírek mögött. A Phoenix városában élő fiatal netes szakember nevéhez már több jól sikerült netes átverés fűződik, és igazi profinak számít a kattintás vadászatban és kamuhírek terjesztésében, és rendszeresen bele csempészi az oldalain megjelenő álhírekbe a saját nevét (volt már lottómilliomos, szakács és a Facebook szóvivője is)

És a National Report cikkében látható, „Banksy letartóztatását” mutató fénykép? Az 2011-ben készült, a Notting Hill Carnival előtt végrehajtott rendőrségi rajtaütések alatt. Azt nem tudni kit vezetnek el, de egy biztos: nem Banksy az. 

Nem Banksy
Fotó:Europress 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik