Nagyvilág

Hurrikán söpör végig Bermudán

A Gonzalo hurrikán fákat csavart ki, villanyvezetékeket tett tönkre és a szigetcsoport főkórházát is megrongálta. A vihar helyi idő szerint péntek éjjel söpört végig a brit fennhatóság alatt lévő Atlanti-óceáni szigeten.

„Hála istennek, emberélet nem veszett oda” – mondta Bermuda miniszterelnöke, Michael Dunkley, hozzátéve, hogy a szombati nap a károk felméréséről és helyreállításáról szól. A megtépázott házak mellett eltorlaszolt utakat, megrongált villanyvezetékeket kell helyrehozni – tudósít az AP hírügynökség.

Bermudának az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és más országok is segítséget ajánlottak. A bermudai főkórház teteje megrongálódott, de tovább folyik benne a gyógyítás. Az utakat munkagépek járják, hogy eltávolítsák a kidőlt fákat, a villanyszerelők pedig a 28 ezer áram maradt nélkül háztartást próbálják visszakapcsolni a hálózatra.

A rendőrség arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy egyelőre maradjanak otthon a járhatatlan utak miatt, egyben közölték, hogy visszafordítják az autósokat. „A csónakok ellenőrzését nem tekintjük halaszthatatlan vészhelyzetnek” – mondták.

A Gonzalo hurrikán óránként 175 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el Bermudát, melyre az elmúlt héten is lecsapott egy trópusi vihar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik