Nagyvilág

Az ütközés, amitől millióknak állt el a szavuk

Milliók látták már a belga autópályán történt szörnyű balesetről készült felvételt, hitetlenkedve, hogy a sofőr túlélte az ostoba hibából történt dupla ütközést. 

„Durva felvétel, de remélhetőleg ezt látva az autósok óvatosabban fognak vezetni” – mondta a még augusztusban, egy belga autópályán történt balesetet mutató szélvédőkamerás felvétellel kapcsolatban a belga közlekedésbiztonsági intézet (BIVV) szóvivője a hln.be című oldalnak. A videót pár napja tette közzé Facebook-oldalán egy lengyel férfi, és azóta már több mint négymilliószor nézték meg, és több mint százezer ember osztotta meg.

Remélhetőleg páran közülük tényleg körültekintőbben fognak vezetni, mint az a 25 éves belga nő, akinek brutális balesetét látni lehet a videón. Aki, bármilyen hihetetlennek tűnik a videó megnézése után, élve megúszta az esetet. A beszámolók szerint kómába esett, kézfejét szétzúzta az ütközéskor, valamint két csigolyája is eltört, de nem bénult le, és már a gyógyulás útjára lépett, annyira, hogy interjút is tudott adni a hln-nek. Elmondása szerint sokkolta a balesetéről készült felvétel.

Az interneten egyre jobban terjedő videóra mi a LiveLeak oldalán bukkantuk, ahol a legnépszerűbb hozzászólásokban a kommentelők egyetértettek abban, hogy ezt a videót mindenkinek látnia kell, aki vezet, vagy éppen meg akarja szerezni a jogosítványát. „Két kamaszlányom van, akik vezetnek. Mindketten megnézik ma este ezt a felvételt” – írta egyikük. Mások pedig azzal érveltek, hogy az autósiskolákban kötelezővé kéne tenni a hasonló felvételek bemutatását, hogy a vezetni vágyó emberek tisztában legyenek azzal, hogy aki egy autó volánja mögött ül, „fél lábbal a börtönben, fél lábbal a temetőben van”.

A BIVV szóvivője ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az angliai rendőrség egy közlekedésbiztonsági kampányhoz használta fel egy motoros videóját, aki saját halálos ütközését vette fel a bukósisakján lévő kamerával. A száguldozó motoros utolsó pillanatait rögzítő felvételt a férfi anyjának engedélyével tették közzé, aki elmondta: ha csak egy életet meg lehet ezzel menteni, megérte nyilvánosságra hozni a videót. 

Önök szerint is jó ötlet lenne ilyen és ehhez hasonló felvételeket mutogatni a tanulóvezetőknek?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik