Nagyvilág

„Meg fogunk halni! Ez nem igaz!”

Az Air France 2009-ben lezuhant gépe pilótáinak hibáját támasztja alá az a hangfelvétel, ami most került nyilvánosságra. Az egyik pilóta azt kiáltotta, hogy le fognak zuhanni.

„B… meg, meghalunk!” – ezt ordította pillanatokkal a gép becsapódása előtt David Robert, vagy a Pierre-Cedric Bonin, a gép két másodpilótájának egyike. Mint a tragédiát vizsgáló korábbi megállapításokból kiderült, az Air France Rio de Janeiro és Párizs között közlekedő járata trópusi viharba került, fedélzetén 228 emberrel. A gép a felszállás után mintegy három és fél órával eltűnt a radarok képernyőjéről, és az Atlanti-óceánba csapódott. A járat összes utasa, köztük öt magyar életét vesztette. A katasztrófa hátterében időjárási és műszaki okok álltak, de a pilóták hibája is hozzájárult az Air France történetének legnagyobb tragédiájához.

Végzetes emberi mulasztások

A New York Post a Vanity Fair magazin alapján most újra felidézte a történteket; a cikk a pilóták beszélgetésének ismételt feldolgozása és elemzése után született. A felvételen a másodpilóták mellett Marc Dubois kapitány hangja hallható. A lap azt írja, hogy az 58 éves kapitány félrevonult aludni, mert a gép indulása előtti éjszaka mindössze egy órát pihent. (Dubois az estét állítólag egy szolgálaton kívüli légiutas-kísérővel és egy operaénekessel töltötte.) Mikor aludni ment, Bonin egyedül maradt a pilótafülkében. A 32 éves, tapasztalatlan másodpilóta megemelte a gép repülési magasságát, mert a műszerek azt jelezték, hogy elromlott a repülő sebességmérője. Ilyen esetben egyébként ereszkedési manővert szoktak végrehajtani. Mikor Dubois visszatért a pilótafülkébe, már késő volt: a trópusi viharba került gép nem tudta elkerülni a katasztrófát.

Az utolsó szavak

Amikor a repülő fokozatosan veszíteni kezdett a repülési magasságból, a másik másodpilóta, a 37 esztendős Robert – aki szintén pihenni volt, mikor Bonin egyedül vezette a gépet –„bepánikolt”, és nem hitte el, mi történik – olvasható a cikkben. „B… meg, le fogunk zuhanni! Ez nem igaz! De mi történik?” – kiáltotta. Egy pillanattal később a két másodpilóta rájött, hogy a sorsuk megpecsételődött. Ekkor hangzottak el a fekete doboz által rögzített utolsó szavak: „B… meg, meghalunk!”

A cikk idézi a gép tragédiáját vizsgáló egyik francia szakértőt, aki szerint Dubois-nak mindössze tizenöt perccel kellett volna a pilótafülkében maradnia, hogy kivezesse a repülőt a viharból. „Ha a helyén maradt volna, és nem többel, csak tizenöt perccel késlelteti a lefekvést, a tapasztalatának köszönhetően lehet, hogy másképpen ért volna véget a történet” – mondta Alain Boulliard vizsgálóbiztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik