Nagyvilág

A Vatikán befogadó a melegek iránt

„Isten házának ajtaját szélesre kell tárni és mindenki számára kell benne helynek lennie” – idézték a püspökök Ferenc pápa korábbi szavait

Kimondottan engedékeny hangon beszéltek a meleg és elvált katolikusok kérdéséről hétfőn a Vatikánban egy püspöki találkozón, ahol a világ minden tájáról összegyűltek egyházi vezetők. Ez a katolikus egyház eddigi merev hozzáállásának lehetséges lazulását mutathatja – véli a The New York Times. A résztvevők arra hívták fel a papok figyelmét, hogy az együttélés minden formájában a pozitívumokat keressék.

A zsinatot Ferenc pápa hívta össze, hogy megvitassák a család szerepét a mai társadalomban. Két hétig tart a tanácskozás, a hétfőn kiadott közlemény az első hét tanulságait foglalja össze.

A püspökök felszólították arra a papokat, hogy forduljanak nagyobb engedékenységgel azon hívek felé, akik eltérnek a katolikus ideáltól. A közlemény szerint „bátor lelkészi döntésre” van szükség ahhoz, hogy reflektálni tudjanak a tradicionális családmodellen kívüli kapcsolatok sokszínűségére.

Azt kérték a papoktól, hogy tanúsítsanak elfogadóbb hozzáállást a melegek iránt, akik ugyanúgy értékesek a keresztény közösségek számára és az is elhangzott, hogy az elvált és újranősült katolikusok iránt tartózkodjanak bármi olyan megjegyzéstől vagy viselkedéstől, ami miatt diszkriminálva érezhetnék magukat.

A püspökök azt hangsúlyozták, hogy tisztelettel kell tekinteni azokra is, akik az egyház életében a hagyományoktól eltérően akarnak részt venni és nem az eltérésekre kell figyelni, hanem a pozitív értékekre.

Az irányelvek megvitatását folytatják, azokat részletesen kidolgozzák, mielőtt véglegesen elfogadásra kerülnek. Noha az egyház továbbra is elsődlegesnek tartja a férfi és nő felbonthatatlan kapcsolatának szentségét, elkötelezett az iránt, hogy üzenete a mai társadalomban is időszerű legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik