Nagyvilág

Férfiak vetkőztek az oroszbarát politika ellen

A cseh kormány ukrán válsággal kapcsolatos állítólagos oroszbarát politikája ellen tiltakozott két ismeretlen férfi a miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén Prágában.

A két férfi, aki a sajtótájékoztató idején felállt, felsőtestéről ledobta a ruhát és egy EU-zászlót tartott magasba, felszólította Bohuslav Sobotka kormányfőt, hogy álljon ki a szabadságjogok mellett, és ne segítsen Vlagyimir Putyinnak Ukrajna elfoglalásában. A tiltakozók ellen néhány perc múlva felléptek a kormányhivatalt védő rendőrök, és a két férfit gond nélkül kivezették a teremből.

A kormányhivatal azonnal közölte: mérlegelni fogja a biztonsági intézkedések megszigorítását, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló incidensek.

A két férfi az újságírók között ült, és amikor levetették ruháikat, láthatóvá váltak a felsőtestükre és karjukra festett ukrán zászlók, valamint feliratok, például “Bátorságot miniszterelnök!” vagy “Ne legyen Putyin oldalán!”. Hasonló a hangneme a tiltakozók rövid írásos nyilatkozatának is, amelyet szétosztottak az újságírók között.

“Az incidens során sem a kormányfő, sem a kormánytagok nem voltak semmiféle veszélynek kitéve” – kommentálta Milan Chovanec belügyminiszter a történteket újságíróknak. Megjegyezte: az illetők újságíró-igazolvánnyal rendelkeztek, és belépéskor a hivatalba rendes ellenőrzésen mentek keresztül, tehát kizárt volt, hogy fegyverek lennének náluk. “Ennek ellenére megvizsgáljuk, nincs-e szükség a biztonsági intézkedések módosítására” – jelentette ki Chovanec.

Pavel Belobrádek, a kormány alelnöke szerint a tiltakozók saját véleményüknek adtak hangot. “Alaptalannak tartom azt a bírálatot, hogy Csehországban Putyint támogató hangulat lenne” – mondta újságíróknak Belobrádek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik