Nagyvilág

Újra keresik az eltűnt maláj gépet

Négyhónapos szünet után folytatódott a kutatás a márciusban nyomtalanul eltűnt, vélhetően az Indiai-óceánba zuhant malajziai utasszállító repülőgép roncsai után. Az újabb keresést az ausztrálok irányítják.

A Boeing 777-es utasszállító megtalálása érdekében az Indiai-óceán egy 60 ezer négyzetkilométeres részén fogják tüzetesen átvizsgálni a tengerfeneket hanglokátorok, videokamerák és kerozinérzékelők segítségével. A kutatást Ausztrália partjaitól 1800 kilométerre nyugatra kezdték meg, ott, ahol a gép a feltételezések szerint kifogyott a kerozinból és az óceánba zuhant. Hétfőn egyelőre egy hajó, a maláj kormány által felbérelt GO Phoenix kezdte meg a keresést, amely első körben 12 napot tölt majd a tengeren. Október során további két hajó csatlakozik majd a kutatáshoz, amelyeket egy holland alvállalkozó bocsát rendelkezésre.

A CNN azt írja, a keresés most megkezdett újabb fázisa, amelyet ausztrál hatóságok irányítanak, egy évig tarthat. A kutatást nehezíti, hogy a keresés területén néhol 6,5 kilométer mély az Indiai-óceán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik