Nagyvilág

Kormánybukta lett a miniszterelnök sikkasztásából Grönlandon

Előrehozott választások megrendezéséről döntött Grönland kormánya, mert Aleqa Hammond közpénzből finanszírozta a családi utazásait.

A belpolitikai válság azután bontakozott ki, hogy a grönlandi törvényhozás egyik vizsgálóbizottsága múlt pénteken közzétette, a kormányfő 2013 áprilisában közpénzből finanszírozott családi utazásokat. Az ügy általános felháborodást keltett, s korábban nem tapasztalt politikai káoszhoz vezetett a gyéren lakott országban.

A grönlandi kormány négy minisztere – köztük a két, a kormánykoalíció pártjaihoz tartozó miniszter – kedden bejelentette lemondását. Hammond ugyancsak kedden felfüggesztését kérte miniszterelnöki teendői alól, majd szerdán lemondott a szociáldemokrata párt vezetői tisztségéről.

Kim Kielsen ideiglenesen kinevezett kormányfő szerdán bejelentette: “a kormánypárt már nem rendelkezik parlamenti többséggel. Kedden megpróbáltam megoldást találni a helyzetre, rá kellett azonban jönnöm, hogy ez lehetetlen. Így bejelentem az előrehozott választások megrendezését”.

A 47 éves Hammond személyében tavaly első ízben választottak a grönlandiak női miniszterelnököt. A szociáldemokraták 2013 márciusában azzal az ígérettel nyerték meg a voksolást, hogy a bányaipar fejlesztésével élénkítik a gazdaságot, és megpróbálnak nagyobb függetlenséget biztosítani az északi országnak.

Grönland 2,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű hatalmas sziget, ám lakossága mindössze 57 ezer fő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik