Nagyvilág

Terrortámadásra készül az Iszlám Állam az Egyesült Államokban és Párizsban

Nyugati vezetők már korábban aggodalmuknak adtak hangot, hogy az iszlamista szervezet terrorakciókat fog elkövetni.

Az iraki miniszterelnök szerint országának titkosszolgálata egy összeesküvés nyomára bukkant: a célpont az Egyesült Államok és Párizs metróhálózata. Haider el-Abádi erről csütörtökön, az ENSZ New York-i székhelyén tájékoztatta a sajtót.

“Ma, mialatt itt voltam, pontos jelentéseket kaptam Bagdadból – ahol néhány személyt letartóztattak -, hogy Irakban hálózatok támadásokat terveznek. Az a tervük, hogy megtámadják a metrót Párizsban és az Egyesült Államokban. A részletek alapján a jelentés hitelesnek tűnik” – mondta néhány amerikai újságírónak Abádi. A jelentéseket reggel kapta – tette hozzá.

A merényleteket szerinte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet külföldi harcosai tervezik. A politikus igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a támadás küszöbön áll-e. Nemmel felelt viszont arra a kérdésre, hogy sikerült-e meghiúsítani.

Hozzátette, hogy értesítették az Egyesült Államokat.

Nyugati vezetők már korábban aggodalmuknak adtak hangot, hogy a könyörtelen Iszlám Állam az iraki és szíriai népet sújtó hadjáratán túl terrorakciókat fog elkövetni a térségen kívül.

Frissítés (19:45)

A Fehér Ház szóvivője azt közölte, hogy tudnak az iraki miniszterelnök bejelentéséről, de “nem tudják megerősíteni egy ilyen összeesküvés hírét”. Át kell tekinteni minden, az iraki partnertől érkező információt, mielőtt bármi továbbit megállapíthatunk” – mondta Caitlin Hayden. 

A brit hírügynökség által megkérdezett két washingtoni biztonsági illetékes is azt mondta korábban, hogy nincs bizonyítékuk, amivel alátámaszthatnák az iraki kormányfő állítását. Az Egyesült Államokat többször is megfenyegették harcias csoportok azzal, hogy megtámadják közlekedési rendszerét, de most nincs információ az Iszlám Állam küszöbön álló támadásáról – mondta az egy névtelenséget kérő forrás. Egy másik, kongresszusi forrás közölte, hogy a törvényhozást nem tájékoztatták arról, hogy az Iszlám Állam a földalattikat fenyegeti az amerikai városokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik