Nagyvilág

Megint Orbánt emlegette Clinton

Bill Clinton arról beszélt, hogy a nacionalizmus és elszigetelődés helyett az együttműködésben kell keresni a jövőt.

Az amerikai Atlantic portálon nyilatkozott a világ helyzetéről Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke. Leköszönése óta Clinton nemzetközi kezdeményezéseket támogat, tíz év alatt 2900 projekthez járult hozzá alapítványával. Elmondta, hogy ebben az motiválta, hogy számos konferencián vett részt, ahol a vezetők csak beszéltek a világ problémáiról, de senki nem szánta el magát a cselekvésre. Clinton befolyását felhasználva igyekszik elérni azt, hogy megszülessen a megoldás: eddigi tevékenységével mintegy negyvenmillió embert korszerű oktatáshoz, harmincmilliót tiszta vízhez és jobb higiéniai körülményekhez segített. Olyan projektekben is részt vett, mint például a nigériai nők vállalkozóvá válásának segítése a napenergia-szektorban.

Clinton tevékenységének egyik kiemelt célja, hogy az együttműködés fontosságát hirdesse. Úgy látja, hogy ma három társadalmi-politikai modell verseng a világban. Vannak nemzetekhez és kormányokhoz kötődő erők, mint a Boko Haram vagy az Iszlám Állam, ezek a rombolást helyezik előtérbe. A másik csoportot az autokratikus kormányok jelentik, ilyen Orbán Viktornak a piaci lehetőségeket kihasználó autoriter kapitalizmusa is. Clinton visszautalt ezzel a tusnádfürdői beszédre, melyben a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarországnak fel kell hagynia a liberális társadalomszervezéssel és Szingapúr, Kína, India, Törökország és Oroszország példáját kell követnie.

Clinton a kívánatos és üdvözítő modellnek azt tartja, amikor az emberek az együttműködés révén próbálnak boldogulni – ez nem csak a haszon, de a felelősség megosztását is megköveteli. Együttműködő, az embereket bevonó kormányzásra és virágzó civil szektorra van szükség – véli a volt elnök. Ehhez kell a hit is abban, hogy sokkal fontosabb az, ami összeköt bennünket annál, ami szétválaszt.

Clinton szerint ezt a szemléletet a kilencvenes évek pozitív folyamatai után a 2001. szeptember 11-i terrortámadás és a gazdasági válság is megingatta. Ezek nagy lökést adtak a nacionalizmusnak, az együttműködésért munkálkodóktól sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

Néhány napja Clinton az egyik legnépszerűbb amerikai talkshow-ban beszélt arról, hogy Orbán nagyon sokkal tartozik Amerikának, mégis a tekintélyelvűség mellett döntött. Ezek azok a figurák, akik örökké hatalmon akarnak maradni és pénzre szert tenni – fejtette ki az egykori elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik