Nagyvilág

Korrupt párttagoktól lopott milliókat egy betörőbanda Kínában

Abban bíztak, egy áldozatuk sem fogja jelenteni a hatóságoknak, hogy ellopták tőlük a kenőpénzeket. Az ötlet bevált – egy ideig.

Miközben a pekingi kormány egyre komolyabban kezdi venni a kommunista párton belüli korrupciót, egyes bűnözők már évek óta nagy figyelmet szentelnek a korrupt tisztségviselőkre, akik ragyogó célpontnak számítanak a tolvajok számára. Egyrészt rengeteg készpénzt tartanak otthonaikban (volt, akinél 100 millió jüant (2,4 milliárd forint találtak), másrészt nem jellemző, hogy bejelentést tennének a rendőrségen, hiszen az egyet jelentene azzal, hogy feladják magukat a korrupcióellenes hatóságok előtt.

A kínai sajtóban az elmúlt napokban kapott nagy figyelmet egy Henan-tartományban elfogott betörőbanda, amely a beszámolók szerint több mint ötven párttisztviselőt rabolt ki 2010 és 2012 között, anélkül, hogy egyik áldozatuk is jelentette volna a betöréseket. Egy nyomozó elmondása szerint csak négy magas rangú tisztségviselő házából összesen hárommillió jüant (720 millió forint) loptak el.

A banda vezetője egy 34 éves elítélt, Wang Shenglil volt, aki még 2005-ben kezdett el kormányzati hivatalokat és irodákat kirabolni, és emiatt 2007-ben három évig tartó börtönbüntetésre ítélték. A férfi a rácsok mögött toborzott magának embereket, akikkel szabadulása után elkezdték a korrupt párttagok felkutatását és kirablását. A beszámolók szerint minden betörést komoly kutatómunka előzött meg, hogy biztosak legyenek abban, kenőpénzeket elfogadó tisztségviselők lesznek az áldozataik, akik nem fognak rendőrségre menni a rablással.

Wangot végül 2012 decemberében fogták el egy autópályán. Autójában több tízezer jüannyi készpénzt, három aranyrudat és jáde köveket találtak. Kihallgatása alatt beismerte a betöréseket, ami nagyon rosszul érintette a kommunista párt több magas rangú tagját is, köztük Zhao Xinghua megyei pártfőtitkárt, akitől Wang bandája egymillió jüant (240 millió forint) lopott el.

Ráadásul kiderült, hogy Zhao nyomást gyakorolt a helyi rendőrkapitányra, hogy a lopott összeg nagyságát hatezer jüanban állapítsák meg, tudva, hogy a rendőrtiszt ezt teljesíteni fogja, ugyanis Ő is kenőpénz fizetésével érte el, hogy kinevezzék, és erről Zhao is tudott. A férfit még tavaly őrieztbe vették korrupció miatt, és az előző héten több rendőr ellen is eljárást indítottak a hatóságok az üggyel kapcsolatban, irathamisítás vádjával.

A kínai sajtóban megjelent hírek szerint Wang felajánlotta, hogy bemószerol pár korrupt tisztségviselőt, ha cserébe csökkentett büntetést szabnak ki rá. Azonban a kínai igazságszolgáltatás a The Beijing News összeállítása szerint még egy esetben sem volt hajlandó alkut kötni a korrupt pártagokat kirámoló rablókkal – írta a New York Times Kínával foglalkozó blogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik