Nagyvilág

A terrortámadásokra emlékezik Amerika

Az elmúlt tizenhárom év az újjáépítés és megújulás jegyében telt – mondta Obama elnök.

Az amerikaiak soha nem fogják megadni magukat a félelemnek, mindig megerősödve lépnek tovább a megpróbáltatások után – mondta Barack Obama a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények egyik helyszínén, a Pentagonnál megrendezett megemlékezésen. Az Egyesült Államok elnöke megemlékezett arról a 6800 amerikai katonáról is, akik az elmúlt tizenhárom év háborúiban vesztették életüket.

Az ünnepélyes szertartás előtt a Fehér Háznál Obama, a first lady és Joe Biden alelnök részvételével néma tiszteletadással emlékeztek meg a 2001. szeptember 11-i támadások csaknem háromezer áldozatáról.

A World Trade Center ledöntött ikertornyainak helyén lévő emlékhelyen a hagyományoknak megfelelően felolvassák az áldozatok névsorát. A szertartáson jelen volt Bill de Blasio, New York polgármestere és két elődje, Michael Bloomberg és Rudy Giuliani, valamint New York állam kormányzója.

Sam Pulio volt rendőr unokatestvérére emlékezik, aki New Yorkban volt tűzoltó és a déli torony összeomlásakor vesztette életét. Fotó: Getty Images / Andrew Burton

A tragédia óta a helyszínen felépült az új World Trade Center két felhőkarcolója és a tervek szerint még idén átadják itt a nyugati félteke legmagasabb épületét, az 541 méteres One World Trade Centert is.

Megemlékezést tartanak a pennsylvaniai Shanksville-nél is, ahol a negyedik eltérített gép, a United Airlines 93-as járata zuhant le.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium nem tud konkrét terrorfenyegetésről, de a biztonsági szolgálatok most is fokozott készültségben vannak – tudósított az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik