Nagyvilág

Két merényletet terveztek Svédországban

Iszlamista szélsőségesek két merényletét hiúsított meg állítása szerint a svéd titkosszolgálat (SAPO).

Mindkét merényletet Svédország ellen hajtották volna végre, de nem feltétlenül öngyilkos robbantásokról van szó –mondta a titkosszolgálat egy magas rangú vezetője az Aftonbladet című lapnak, de részleteket nem közölt. A sajtó úgy tudja, a gyanúsítottak olyan iszlamistákról, akik 2010 óta élnek az északi országban.

A Dagens Nyheter című újság arról írt, hogy a SAPO az iszlamista szélsőségeseket tartja a Svédország biztonságára leselkedő legnagyobb veszélynek. Az, hogy a skandináv államban nagyobb a terrorfenyegetettség néhány más európai országnál, a lap szerint részben annak tudható be, hogy svéd katonák állomásoznak Afganisztánban. Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre több svéd állampolgár megy Szíriába és harcok dúlta más országokba, hogy a dzsihádisták oldalán harcoljon.

Miután pedig hazatértek, gyakran radikálisabb nézeteket vallanak, és esetükben nagyobb a veszélye annak, hogy terrortámadásokat hajtanak végre akár Svédországban, akár máshol Európában. A SAPO szerint nyolcvan svéd állampolgárról tudják biztosan, hogy Szíriában vagy a konfliktuszóna más országaiba utazott, de sok olyan ember van, akiről ezt nem tudták megerősíteni, csak feltételezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik