Nagyvilág

Ezrével altatnak el kóbor kutyákat Bukarestben

A befogott állatok felét sikerül örökbe adni a román fővárosban – írja az MTI.

Tavaly szeptember óta harmincnégyezer gazdátlan kutyát fogtak be Bukarestben, ahol rendkívül nagy problémát jelentenek az utcákon csatangoló kóbor ebek. Még így is csaknem húszezer állat van a város utcáin. Február közepén szigorú intézkedések léptek életbe, azóta közel tizenhatezer kutyát altattak el, másik tizenhatezret viszont sikerült örökbe adni.

Jelenleg kétezer kutya vár gazdára a menhelyeken. A romániai gyakorlat érdekessége, hogy az örökbefogadáshoz nem is kell feltétlenül hazavinni az állatot, elegendő, ha az örökbefogadó a tartás költségeit fizeti.

 Getty Images / Sean Gallup

A román parlament tavaly ősszel fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan kutyákat, melyeket begyűjtésük után két hétig senki nem fogad örökbe. Erre azután került sor, hogy egy négyéves bukaresti kisfiút kóbor kutyák martak halálra. A kutyák elpusztítása ellen az állatvédő szervezetek tüntettek, a sintérek gyakran dulakodásba keveredtek az aktivistákkal.

A Négy Mancs állatvédő egyesület pert nyert az állam ellen, így a gazdátlan kutyák elaltatásáról szóló rendeletet fel kellene függeszteni, de a döntés nem jogerős, így a hatóságok folytatják a kóbor állatok elaltatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik