Nagyvilág

Putyin és Porosenko elbeszéltek egymás mellett

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök "elbeszéltek egymás mellett" a minszki csúcstalálkozón, holott ugyanazon a nyelven, oroszul szólaltak meg - kommentálta a fehérorosz fővárosban elhangzottakat a Kommerszant című orosz napilap kiküldött tudósítója. A Nyezaviszimaja Gazeta szerdai cikke szerint a két elnök, ha nem is hallgattatta el a fegyvereket, legalább elindította a tárgyalásokat.

A Kommerszant tudósítója szerint a minszki csúcstalálkozó után Oroszország és Ukrajna, valamint a két ország vezetői sokkal távolabb kerültek egymástól, mint előtte voltak. Andrej Kolesznyikov szerint az orosz és az ukrán elnök sem mondott semmi újat a minszki plenáris tanácsozáson. Putyin bírálta Ukrajna uniós társulási megállapodását, ugyanazokkal a kifejezésekkel és ugyanazt hangsúlyozva, mint amikor Viktor Janukoviccsal, a februárban megbuktatott ukrán államfővel beszélt csaknem egy éve.

Porosenko egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnának az Európai Unióhoz történő csatlakozása, így a társult tagságról július 27-én aláírt megállapodása visszafordíthatatlan, és arról nem, csak a jövőbeni együttműködésről kíván tárgyalni az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval.

Putyin és Porosenko kedden késő este kezdődött négyszemközti megbeszélésére nem engedték be az újságírókat.

Porosenko az országok területi egységének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, beleértve Ukrajnát is, és a Krím visszaadását követelte. Putyin – így az orosz hatalom – számára a Krím elcsatolása ugyancsak “befejezett történet”, mint Ukrajna számára a döntés az uniós csatlakozási folyamat mellett – jegyezte meg a tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap tudósítója.

 Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök híressé vált kézfogása
Fotó: Europress 

A Kommerszant Minszkbe küldött tudósítója kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenkóhoz olyan vendégek érkeztek Brüsszelből, akik mind a mai napig az utolsó európai diktátornak nevezik a fehérorosz elnököt, és ellene, valamint országa ellen politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket foganatosítottak. A tanácskozáson az Európai Bizottságtól részt vett Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht kereskedelmi biztos is.

A Nyezaviszimaja Gazeta kommentárja arra hívta fel a figyelmet, hogy “mint azt várni lehetett, a minszki találkozót követően sem maradt abba Donyeck és Luhanszk lövetése, és a délkelet-ukrajnai felkelők sem tették le a fegyvert. Mindazonáltal a tárgyalások, még ha gazdasági jelleggel is, de elkezdődtek”.

A független orosz újság Nurszultan Nazarbajev kazah államfőt idézve azt írta, hogy csak Putyin és Porosenko négyszemközti találkozója révén lehetett hatékony a minszki tanácskozás, és csak annak eredményeként derülhetett ki, van-e jövője a tárgyalásoknak.

A késő éjszakába nyúló orosz-ukrán elnöki megbeszélés után bejelentették, hogy felújítják az ukrán válság rendezésén munkálkodó, az EBESZ, Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport tevékenységét. A tárgyalások helyszíne, Lukasenko felajánlására, Minszk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik