Nagyvilág

Rabokat fejeztek le egy börtönlázadásban

A rabok egy része túszul ejtette több társát és legalább két börtönőrt Brazíliában.

Lefejeztek két rabot és egy harmadikat is megöltek egy vasárnap kezdődött brazíliai börtönlázadásban – közölték a hatóságok.
Az ország déli részén lévő Paraná szövetségi állam Cascavel nevű városának börtönében történt az incidens – írja az MTI. 

Egy rendőrparancsnok elmondta, hogy tárgyalnak a túszejtőkkel, akik jobb fogva tartási körülményeket – jobb élelmezést, orvosi ellátást – követelnek. A büntetés-végrehajtási intézmény 928 rab befogadására alkalmas, de 1400-an vannak ott.

A parancsnok elmondta, hogy a helyzet zavaros. Tárgyalnak a túszejtőkkel, de egyelőre nem világos, hogy társaik miért öltek meg három rabot.

Az ország börtöneiben 548 ezer rabot tartanak fogva, de nagy a zsúfoltság, 207 ezer helyre volna még szükség.

A poklok pokla – a 3 legrosszabb börtön a világon

A dél-amerikai országok börtönállapotai legendásan szörnyűek, ám a világ három legrosszabb börtöne egyes felmérések szerint mégsem itt találhatóak. A bronzérmet Benin egyik intézménye kapja: 2400-an élnek egy eredetileg 400 főre tervezett bv-intézményben, 90%-uk még a perükre várva – vizsgálati fogságban. Aludni csak turnusokba osztva lehet, sokan pedig gyógyítható betegségekben halnak meg, sokan pedig egyszerűen megfulladnak. A szíriai pokolról nem kell sokat szólni – nemrég felvételek tömkelege látott napvilágot az állami börtönökben uralkodó állapotokról. Kínzás, túlzsúfoltság, terror, az őrök azt tesznek, amit akarnak a Tadmor börtönben, amely azonban még csak a második legrosszabb címet érdemelte ki. A világ legborzasztóbb börtöne cím tulajdonosa a ruandai Gitarama Központi Börtön. Ruanda 1994-ben átélte a poklot, és ez a földi pokol a börtönben tovább él. Az 500 fősre tervezett épületben 2500-an tengődnek, sokak a folyosón, sokak az ágyak alatt a padlón alszanak, ameddig tudnak. A fulladásos halál, éhezés, emberevés itt mindennapos – a legerősebb túlélheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik