Nagyvilág

Lemondott a francia kormány

Benyújtotta a francia kormány lemondását hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök Francois Hollande államfőnek.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Hollande felkérte Vallsot arra, hogy alakítson új kormányt, amelynek összetételét kedden jelentik be – írja az MTI.

Egyes információk szerint az átalakítás hátterében az állhat, hogy Benoit Hamon oktatási és Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a hétvégén a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket bírálta, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák.

Valls már vasárnap este elfogadhatatlannak nevezte a kormány gazdaságpolitikája elleni éles bírálatokat.

“Úgy véljük, hogy átléptünk egy határt abban az értelemben, hogy egy gazdasági miniszter nem foglalhat állást ily módon a kormány gazdasági irányvonaláról és egy olyan európai partnerről, mint Németország” – jelezték a francia hírügynökségnek a kormányfőhöz közel álló források. “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lépni fog” – tette hozzá a forrás, de azt nem egyértelműsítette, hogy a gazdasági tárcavezetőnek távoznia kell-e a kormányból.

A Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozó Montebourg hétfő reggel megerősítette a köztársasági elnök és a miniszterelnök által meghatározott gazdaságpolitikával szembeni fenntartásait. Ugyanakkor visszautasította azt a feltételezést, hogy megsértette a kormányzati szolidaritást. Azt is mondta: nem tudja, hogy el kell-e hagynia a kormányt, de ő ezt nem feltételezi.

“Nem hiszem, hogy meg kellene büntetni egy olyan minisztert, aki a kollegiális beszélgetéseken felvetett javaslataiba bevonja a franciákat” – hangsúlyozta Montebourg az Europe 1 rádióban. “A vita nem a tekintélyről szól, hanem a gazdasági irányvonalról. A kormányon belüli szolidaritást senki nem kérdőjelezte meg, hiszen a döntések megszülettek” – tette hozzá.

A miniszter egyébként a Le Monde című napilap szombati számában megjelent interjúban is egyértelműen az Hollande és Valls által képviselt gazdaságpolitika ellen foglalt állást.

“Németország a megszorító politika csapdájába esett és azt rákényszeríti egész Európára” – fogalmazott az interjúban Montebourg. “A német jobboldalról beszélek, amely támogatja Angela Merkel kancellárt. Franciaországnak nem feladata a német jobboldal ideológiai alaptételeihez csatlakoznia” – tette hozzá.

A gazdasági miniszter azt követően foglalt állást, hogy Berlin nem támogatta Hollande kérését az európai gazdaságpolitikának a növekedést és a munkahelyteremtést előtérbe helyező irányváltását illetően, miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul. Párizs a 2014-re tervezett gazdasági növekedését a közelmúltban módosította a GDP-arányos 0,5 százalékra az eredetileg tervezett 1 százalékról, miután az első két negyedévben stagnáltak a mutatók.

Nem Hollande-nak való vidék

Nem mondhatni sikertörténetnek Francois Hollande elnöksége: a végül be nem vezetett, gazdagokat sújtó hatalmas adók rengeteg embert konkrétan elüldöztek az országból, a gazdaság továbbra is tagnál, a munkanélküliség két számjegyű, és a szocialista elnök a valaha volt legnépszerűtlenebb ilyen politikus (az Ötödik Köztársaságban): 16%-os „elismertségét” még annak a Sarkozynek a népszerűsége is magasan veri (33%), akit a nyáron 24 órára lecsuktak hivatali visszaélés gyanúja miatt (információkat kapott még elnökként az ellene folyó, kampánypénzekkel kapcsolatos nyomozás állásáról) – holott az ilyen bűnügyi hírek jelentősen megcsapolják Franciaországban egy politikus népszerűségét.

Még az a szégyen is megesett a francia szocialistákkal, hogy míg az EP-választásokon a szélsőséges Nemzeti Front 25%-ot kapott, a baloldali párt csak 14%-ot. Innen szinte csak jobb jöhet, de nem látni, hogy honnan – Hollande-nak még 3 éve van hátra mandátumából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik