Nagyvilág

Kroes: még mindig fenyegetés alatt a médiaszabadság

Az új „reklámadó" megmutatta, hogy a demokratikus tradíciók és a szabad társadalom még mindig fenyegetve van Magyarországon – írta hétfői bejegyzésében Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke a testület blogján.

Az európai politikus megemlíti, hogy az új adót néhány nap leforgása alatt fogadta el a magyar parlament lényegi vita vagy egyeztetés nélkül. Hozzáteszi, hogy a reklámadóval az állam látszólag a bevételeit szeretné növelni, ám valójában egyetlen médiacéget, az RTL-t érinti az intézkedés aránytalanul súlyosan.

Olyan magas adóval kell szembenézniük, amely jelentős veszteségeket jelent a vállalatnak és veszélyezteti a működésüket. Neelie Kroes szerint ez egyet jelent azzal, hogy az RTL-t, amely azon kevés csatornák között van, amelyek nem támogatják a Fideszt, el akarják űzni, mert a magyar kormány nem akar független, külföldi tulajdonban lévő médiacéget látni az országban.

Az európai politikus szerint az ügy túlmutat egyetlen cégen vagy egyetlen adónemen: már az uniós értékeket veszélyezteti. Az adóztatás nem lehet a megkülönböztetés fegyvere, az adózási rendszer pedig nem lehet politikai fegyver – hangsúlyozza.

Kroes emlékeztet, hogy a 2010-ben bevezetett új médiatörvény hatalmas politikai befolyást tett lehetővé a média felett, mindez a magyar alkotmány, az uniós jogok és az alapvető jogok sérelmével járt. Később az ellenzéki Klubrádió elvesztette frekvenciáját, amelyet csak kemény harcok árán nyert vissza, 2013-ban a politikai hirdetések korlátozását vezették be, az Origo főszerkesztőjét pedig azután mentették fel pozíciójából – sokak szerint politikai nyomásra -, hogy a hírportál feltárt egy politikai botrányt – írja.

Kroes szerint a kormány által féken tartott média, a monopóliumok, a cenzúra Magyarország történelmének egy olyan sötétebb részéhez tartozik, amihez senki nem akarhat visszatérni. A szabad és plurális média fő funkciójának a tisztességes és kiegyensúlyozott tájékoztatásnak kell lennie. Ennek aláásása, a viták elnémítása a magyar demokrácia elleni támadás. Kroes azt írja, hogy nem lehetnek passzív szemlélői annak, ha azt a demokráciát éri támadás, amiért a magyar nép keményen megküzdött.

Azt is említi Kroes, hogy nem Magyarország az egyetlen európai állam, ahol ilyen aggodalmak fennállnak – Bulgáriában, Olaszországban és Angliában is vannak problémák. Ezért közös európai fellépésre van szükség a demokratikus értékek megőrzésének érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik