Nagyvilág

Kiszabadult egy orosz újságíró Ukrajnában

Az ukrán kormányerők által foglyul ejtett Vagyim Akszjonov, az ANNA News munkatársa került biztonságos helyre – jelentette csütörtökön a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

Előző nap az orosz külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki négy újságírónak, közöttük a Kreml-párti RT (Russia Today) angol nyelvű orosz televízió brit munkatársának az eltűnése miatt. A tárca szerint az újságírók az ukrán kormányerők fogságába estek.

Kihallgatáskor verték is

A Rosszija 24 úgy tudja, hogy Akszjonov biztonságos helyen van. Graham Phillips, az RT szabadúszó tudósítója és egy másik újságíró a televízió értesülései szerint jelenleg is fogságban van. A negyedik újságíróról nem tudni semmit. A televízió meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Akszjonovot kihallgatása közben bántalmazták, a testén sérülések láthatók.

Július 23-ra virradóra négy újságírónak, közöttük az RT szabadúszó tudósítójának, Graham Phillips brit állampolgárnak és Akszjonovnak nyoma veszett Kelet-Ukrajna harcok dúlta övezetében – közölte az orosz külügyminisztérium. A közleményből nem derült ki, hogy ki a másik két újságíró.

Sok újságírót elraboltak

A “donyecki népköztársaság” sajtószolgálatának egyik vezetője úgy tájékoztatta szerdán az AFP francia hírügynökséget, hogy Phillipset utoljára éjféltájban látták a repülőtérnél az ukrán állások közelében.
Május végén az ukrán titkosszolgálat 36 órára őrizetbe vette a brit újságírót, amikor az a Donyeck megyei Mariupolnál fényképezett az ukrán kormányerők állása közelében.

A kelet-ukrajnai válság kirobbanása óta gyakran vettek őrizetbe vagy raboltak el újságírókat a konfliktusövezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik