Nagyvilág

Maláj gép: “Egy halott nő csapódott be a konyhába”

Ukrajnában a donyecki szakadárok egyik parancsnoka előbb eldicsekedett egy repülőgép lelövésével, majd igyekezett eltüntetni ennek nyomait. Amerika észlelhette a rakétaindítást. Cikkünket folyamatosan frissítjük a csütörtöki katasztrófa fejleményeivel. Megrázó képek!

Spórolásból repülhettek Ukrajna felett

A biztonságpolitikai szakértő szerint az is lehet, hogy egyszerűen eltévesztették a gépet a szakadárok. Tálas Péterrel beszélgettünk »

Csütörtökön délután Ukrajnában, az orosz határ közelében lezuhant a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata 295 emberrel a fedélzetén. Minden jel arra utal, hogy a polgári utasszállító gépet lelőtték. A Boeing-777-es Ukrajna szakadárok uralta donyecki régiójában zuhant le. A szeparatisták egyik parancsnoka el is dicsekedett a lelőtt géppel, majd igyekezett eltüntetni internetes bejegyzéseit erről.

Erről számoltunk be csütörtökön:

  • Az ukrán biztonsági szolgálat közölt egy lehallgatott beszélgetést, ami állításuk szerint arról szól, hogy egy szakadár az orosz hírszerzésnek számol be arról, hogy lelőtték a gépet.
  • Az ukrán belügyminisztérium tudomása szerint fosztogatók járnak a roncsok körül.
  • A szakadárok már tagadják, hogy rendelkeztek volna a gép lelövéséhez szükséges eszközökkel.
  • A légitársaságok elkerülik Ukrajna területét.
  • Nem kell látnia a célpontot annak, aki le akar lőni egy tíz kilométer magasan repülő gépet – mondta a biztonságpolitikai szakértő a Hír24 híradójában.
.

Pénteki fejlemények (folyamatosan frissítjük):

22.10

Az ukrán külügyminiszter jelentése szerint eddig 181 holttestet találtak a katasztrófa helyszínén. A földi maradványokat Harkovba szállítják – adta hírül a Guardian. 

21.55

Mécsesek Hollandia budapesti nagykövetsége előtt

 
Fotó: MTI/Lakatos Péter 

21.25

A New York Post közzétett egy videót, amit állítólag percekkel a gép felszállása előtt készített egy utas. A felvételen semmi különös nem látszik, csak az, ahogyan az utasok csomagjaikat pakolgatják. 

20.45

Bár még nem tisztázott, könnyen előfordulhat, hogy egy Buk típusú légvédelmi rakéta okozta a Malaysian Airlines vesztét. A fegyverről – ami képes egy repülő megsemmisítésére – az MTI közölt háttéranyagot, ami szerint a Buk rakétavédelmi rendszer fejlesztése még a szovjet időkben, 1972-ben kezdődött, és hat évvel később állították hadrendbe. Azóta több, korszerűsített változata került a volt szovjet tagköztársaságok, így Ukrajna hadseregének kötelékébe. 

A Buk rakéták legfeljebb óránkénti 2,9 ezer kilométeres sebességgel, alacsony és közepes magasságokban – 25 métertől 18 kilométerig terjedő tartományban -, legfeljebb 30 kilométeres távolságra repülő célok megsemmisítésére alkalmasak. A maláj gépet 10 kilométeres magasságban lőtték le, vagyis egyáltalán nem kizárható, hogy ilyen rakéta találta el. A Buk rakéták sebessége valamivel meghaladja az óránkénti 3 ezer kilométert. Súlyuk 685 kilogramm, robbanófejük 70 kilogrammos. A szállító járművön négy ilyen rakéta van, és öt perc leforgása alatt lehet felkészíteni őket a bevetésre.

20.20

Olyan légvédelmi rendszerrel, ami képes volt lelőni a maláj repülőgépet, gyakorlatilag minden hadsereg rendelkezik, az ukrán és az orosz is. Az oroszbarát szakadárok még június 21-én kiraktak a twitterre egy fotót, amelyet azóta töröltek. Ezen az ukrán hadseregtől zsákmányolt Buk egységgel büszkélkednek. A rakéták beindításához azonban szakképzettség is kell – mondta a Hír24 híradójának Trautmann Balázs katonai szakértő.

19.55

Vlagyimir Putyin orosz elnök is tűzszünetre és tárgyalásokra szólította fel az oroszbarát szakadárokat és az ukrán kormányerőket. Egy nappal a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének Kelet-Ukrajna feletti lelövése után Putyin közölte: pénteken kapcsolatba lépett Petro Porosenko ukrán elnökkel, akinek, reméli, sikerül véglegesen rendezni az országában dúló válságot. A szerencsétlenségre utalva az orosz államfő megjegyezte, a tragédia újra rámutat, hogy az Ukrajnában zajló válság mielőbbi békés rendezésére van szükség. “A lehető leggyorsabban meg kell kezdeni a szemben álló felek közötti közvetlen tárgyalásokat. Valamennyi, konfliktusban érintett félnek gyorsan be kell szüntetnie a harcot és megkezdeni a béketárgyalásokat” – mondta Putyin az orosz ortodox egyház vezetőivel találkozva. “Úgy vélem, ehhez mindnyájunknak hozzá kell járulnunk. Kérni fogom Kirill pátriárkát, ő is járuljon hozzá a békéltetéshez” – tette hozzá.

19.45

Magyarország konkrét segítséget is felajánlott a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos vizsgálatokhoz – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője péntek este az MTI-vel. Nagy Anna elmondta: a tárca Hugo Gajus Scheltema budapesti holland nagykövetnek, Magyarország hágai külképviselete pedig a holland külügyminisztériumnak ajánlotta fel, hogy a repülésbiztonsági területen, a bűnügyi helyszínelésben és a laboratóriumi vizsgálatokban kész segíteni.

19.25

“Egy halott nő csapódott be a konyhába, beszakítva a tetőt” – mondta egy szemtanú, rámutatva a nyári konyhája tetőjén keletkezett lyukra. A mezítelen holttest még mindig a házban feküdt, egy ágy mellett. A szemtanúk drámai beszámolóit itt olvashatja.  

18.45

Most már biztos: nincs magyar áldozat az utasok között. A holland külügyminisztérium tájékoztatta erről a magyar külképviseletet. Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta: a tragédia valamennyi utas áldozatát azonosították. E szerint 192 holland, 29 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz, tíz brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki, egy új-zélandi és egy kanadai-román kettős állampolgár vesztette életét.

18.10

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) “fabrikálta” azt a hangfelvételt, amely állítólag bizonyítja, hogy a délkelet-ukrajnai felkelők lőtték le a maláj utasszállítót – mondta Oleh Carjov ukrán pénteken a Rosszija 24 állami hírtelevízióban. A szakadár politikust a “luhanszki és donyecki népköztársaságokból” alakított Novorosszija parlamenti elnökeként mutatták be. A SZBU felvételét, az elhangzottak fordításával itt találja.

18.05

Ez egy globális tragédia, kimondhatatlan gaztett – mondta az amerikai elnök, aki a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót. Barack Obama hiteles nemzetközi vizsgálatot sürgetett, ami tisztázza a maláj gép lelövésének körülményeit és okait. Ezen felül azonnali tűzszünetet szorgalmazott Ukrajna, a szeparatisták és Oroszország között. 

Ez egy ébresztő a világ számára, hogy következményei vannak a kelet-ukrajnai fokozódó erőszaknak. Putyin úrnak van a legnagyobb kontrollja az ukrajnai erőszak felett – tette hozzá az amerikai elnök.

17.50

Megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői és szakértői Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép. “Mintegy harmincan érkeztek a helyszínre helikopterrel” – mondta el az EBESZ egyik szóvivője. Egyben közölte: az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló “kontaktcsoport” már összeült, s egy videokonferencia keretében a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel is tárgyalt. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja. “Nem vagyunk nyomozók. Azért jöttünk, hogy biztosítsuk a helyszínt és az áldozatok holttestének a lehető leghumánusabb módon történő kezelését” – mondta el Alexander Hug, az EBESZ-csoport egyik tagja a szakadároknak.

17.43

Gyertyás virrasztást tartanak a maláj utasszállító áldozatainak emlékére a malajziai Petalingban.

 
Fotó: MTI/EPA 

17.35

Miközben Ukrajnában a roncsokat gyűjtik össze, New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén zajlik a diplomáciai csata. “Teljes mértékben az ukrán kormányt hibáztatjuk” – mondta Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet. Hozzátette, hogy „a kijevi kormány úgy döntött, kiirtja a másként gondolkodókat”. Samantha Power amerikai nagykövet nem sokkal ezelőtt így fogalmazott: „Oroszország befejezheti ezt a háborút. Oroszországnak be kell fejeznie ezt a háborút”. Power felszólalásában azt is elmondta, hogy a repülőgépét valószínűleg egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet minden valószínűség szerint egy kelet-ukrajnai, a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak. Hozzátette: az SA-11 föld-levegő rakétarendszer technikai összetettsége miatt nem zárhatják ki azt, hogy működtetésében technikai segítséget nyújtottak az oroszok.

17.20

Mintegy száz AIDS-szakértő, vakációzni induló hétköznapi családok, egy virágárus pár, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor – valamennyien életüket vesztették sokakkal együtt a maláj légitársaság MH17-es járatának ukrajnai katasztrófájában. Itt elolvashatja, kiket gyászol a világ.

17.15

Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot – írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak címzett pénteki levelében.

17.10

Aktív volt több ukrán légvédelmi rendszer is a maláj utasszállító katasztrófája idején a kelet-ukrajnai térségben – közölte az orosz védelmi tárca pénteken. “Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől” – tájékoztatott a minisztérium sajtószolgálata. A város nem messze található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összecsapásainak térségében történt szerencsétlenség helyszínétől.

16.50

Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a holland és a malajziai uralkodónak. A Vilmos Sándor holland királynak címzett táviratban azt írta: mélységes megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a malajziai légitársaság MH17-es járatának lezuhanásáról, amely sok ártatlan civil életét követelte. Az államfő részvétét fejezte ki az uralkodónak és Hollandia népének, egyúttal együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította az áldozatok családját. Áder János hangsúlyozta: Magyarország kész bármilyen lehetséges módon segíteni a tragédia hiteles és független nemzetközi vizsgálatát. Az Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim államfőnek, Malajzia legfőbb uralkodójának küldött táviratban a köztársasági elnök szintén részvétét fejezte ki a királynak és Malajzia népének, az áldozatok családjának.

16.37

Közben tanácskozott az ENSZ. A Biztonsági Tanács teljes, alapos és független nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott. A BT egyhangúan elfogadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végző tisztségviselők számára a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínének megközelítését.

A szervezet megerősítette, hogy 80 gyerek utazott a gépen, amelynek lelövését a Biztonsági Tanács „erősen elítélte”. A tagok felszólították Ukrajnát, hogy biztosítsa a polgárok védelmét. A BT ülése egyperces néma csönddel kezdődött New Yorkban. 

16.30

A szakadárok lőtték le a gépet – ez az amerikai hírszerzés előzetes értékelése, amely szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a csütörtökön lezuhant maláj utasszállítót – jelentette az MTI a The Washington Post információja alapján.

16.20

Egy holland biciklista a Malaysia Airlines mindkét gépének katasztrófáját megúszta. Majdnem az utasok között volt az eltűnt 370-es utasszállítón, az Ukrajnában lezuhant 17-es járatra szóló jegyét pedig az utolsó pillanatban módosította. Maarten de Jonge, holland profi kerékpáros az utolsó pillanatban módosította a repülőjegyét, amely az Ukrajnában lelőtt, Kuala Lumpurba tartó gépre szólt volna. A sportoló rejtélyesen csak azt írta ki a Twitterre, miután értesült a hírről, hogy “Ha ma elrepültem volna, akkor…” De Jonge azonban idén majdnem rajta volt a Malaysia Airlines 370-es járatán is, amely még márciusban tűnt el az Indiai-óceán felett – írja a német Spiegel cikke alapján a hvg.hu.

15.55

A BBC megszólaltatott néhány szem- és fültanút, akik Rozsypnében élnek. Ez az az a Donyeck megyei város, amelynek környékére szóródtak a lelőtt gép roncsai. Az egyik lakos azt mondta: „Robbanásszerű hangot hallottunk, azt hittük, bombáznak minket. Kifutottunk, és láttuk, hogy a repülő egyik darabja a házunkra zuhan. Néhány darab az udvarunkban landolt” – mesélte Alla, aki papírokat, sőt bankkártya maradványokat is talált háza környékén.

Egy másik lakos így nyilatkozott: „Délután 5 óra körül lehetett. Nagyon hangos gépmorajt hallottam, aztán egy robbanást vagy csapkodásfélét. Aztán embereket láttam az égből hullani. Egyenesen a felhők közül bukkantak elő. Aztán megpillantottam a repülőgép törzsét, ami 50 méterre landolt”.


Fotó: MTI/AP 

 

15.30

A kelet-ukrajnai szakadárok vezetője azt állítja, hogy nincs náluk a maláj gép egyik adatrögzítő doboza sem, holott korábban egy katonai parancsnokuk éppen az ellenkezőjét állította. Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke közölte pénteken, hogy a szakadárok egyetlen fekete dobozt sem találtak a tragédia helyszínén. “Reméljük, hogy a szakértők megtalálják őket, és összeáll a kép arról, hogy mi történt” – idézi Borodaj szavait az MTI. Néhány órával Borodaj tájékoztatása előtt azonban Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnokának egyik névtelenül nyilatkozó helyettese azt mondta, hogy a Boeing-777-es 12 adatrögzítő berendezéséből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Hozzátette: Sztrelkov még mindig mérlegeli, hogy engedélyezze-e egy nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak bejutását a tragédia – széles területet felölelő – helyszínére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kijevi állításokkal ellentétben Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat. Mint mondta a Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva: az adatrögzítő berendezések elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga, és Oroszország nem kívánja megsérteni az ilyen helyzetekre vonatkozó nemzetközi szabályokat. “Azt akarjuk, hogy nemzetközi szakértők menjenek mihamarabb a katasztrófa helyszínére, hogy elvigyék onnan a fekete dobozokat” – mondta Lavrov.

15.15

A maláj légitársaság módosította az utaslistát. Ez alapján nem 173, hanem 189 holland volt a gépen. Rajtuk kívül 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz, 9 egyesült királyságbeli, 4 belga, 3 fülöp-szigeteki, egy kanadai és egy új-zélandi állampolgár utazott a szerencsétlenül járt repülőn. Négy utasnak még nem sikerült kideríteni az állampolgárságát – írja a BBC. 

14.42

Az utasszállító repülőgépének darabjai hevernek a Donyeck megyei Rozsypnében

 
Fotó: MTI/AP 

14.35

Angela Merkel berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: “nagyon-nagyon sok jel” utal arra, hogy a malajziai utasszállító repülőgépet lelőtték. A tragédia vizsgálatát a “lehető leggyorsabban” el kell kezdeni, amihez elengedhetetlen a fegyvernyugvás a térségben – tette hozzá. Az eset nem változtat azon, hogy az ukrajnai válság “politikai-diplomáciai rendezésének nincs értelmes alternatívája”, ezért továbbra is párbeszédre kell törekedni Moszkvával – emelte ki az MTI szerint a kancellár. Arra a kérdésre, hogy a malajziai utasszállítóval történtek miatt szükséges-e az Oroszország elleni szankciók további szigorítása, azt mondta, hogy túl korai ilyesmiről beszélni, hiszen először a tényeket kell feltárni.

14.30

A légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár miatt – így kalkulál a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. A szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az emberi erőforrásokat és műszaki-technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.

14.25

Az orosz külügyminiszter is megszólalt. Szergej Lavrov arra figyelmeztetett, hogy országa visszavág, amennyiben Ukrajna területéről szándékosan lövik. Meg kell semmisíteni az ukrajnai tűzfészkeket, ha azokról szándékosan lövik Oroszország területét, de egyelőre vagy a hozzá nem értés miatt történtek ilyesmik, vagy véletlen esetekről van szó – közölte a külügyminiszter a Rosszija 24 állami televízióban sugárzott interjúban.

14.20

A maláj gép megtámadása emberiesség elleni nemzetközi bűntett. Az oroszok által támogatott terrorsitáknak a bíróságon kell felelniük tettükért. A kormány eltökélt a gyors kivizsgálás indításában – ezt a rövid üzenetet tette közzé nemrég a Twitteren Jacenyuk ukrán miniszterelnök. 

13.57

Arszen Avakov ukrán védelmi miniszter közölte: pénteken reggel egy BUK légvédelmi rakétarendszert szállító járművet vettek észre, ami az orosz határ felé haladt – írja a KyivPost.

13.46

Lebuktak a légitársaságok. A katasztrófa után többen azt nyilatkozták, hogy hónapok óta elkerülik Kelet-Ukrajnát, ehhez képest egy internetező a repülési radarok képe alapján rábukkant, hogy még tegnap, a katasztrófa előtt is haladtak arra gépeik. A finn légitársaság elnézést kért korábbi, valótlan nyilatkozatáért – tudósít a Mirror

13.41

„Nemsokára otthon leszek” – írta az egyik pilóta a feleségének felszállás előtt. Wan Amran Wan Hussin, aki huszonöt éve dolgozott a légitársaságnál, egy tíz és egy nyolc éves gyermeket hagyott hátra. Szeptemberben lett volna ötven éves – írja a Wall Street Journal

13.36

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Hír24-nek elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egyszerűen eltévesztették a gépet a szakadárok, katonai szállítónak hitték. Olvassa el vele készült beszélgetésünket »

13.29

Hollandia gyászol, a világ megdöbbent. Az emberek virágokat visznek az amszterdami Schiphol repülőtérhez – tudósított twitterén Ben Rossington, a Mirror újságírója.

13.25

A szeparatisták korábban ezt a képet tették közzé az általuk zsákmányolt BUK légvédelmi rakétákról:

Továbbra sincsenek pontos információk, de feltételezhető, hogy akár ezzel lőtték le a maláj utasszállítót.

13.20

Az ukrán parlament emberi jogi bizottságának elnöke, Valerija Lutkovszka elmondta, hogy a lelőtt gépen nyolcvan gyermek utazott. „Fájdalmas elfogadni és még nehezebb megérteni ártatlan emberek százainak halálát, köztük nyolcvan gyermekét. Az úgynevezett donyecki és luhanszki népi köztársaságok emberi lénynek nem nevezhető vezetői, akik ukrán gyermekeket használtak emberi pajzsként, most az egész világ gyermekeire emelték véres kezüket” – idézte szavait az Interfax ukrán hírügynökség.

13.15

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint elengedhetetlen, hogy tűzszüneti megállapodás szülessen Ukrajna és a keleti szeparatisták között – írja a Wall Street Journal. A miniszter kritizálta Kijevet amiatt, hogy terrorcselekménynek minősítette a történteket. Szerinte még korai ilyen következtetéseket levonni.

13.10

A genfi egyezmény szerint háborús bűncselekmény lehet a maláj utasszállító lelövése – mondta a Mirrornak James Summers, a Lancaster Egyetem Nemzetközi Jogi Intézetének igazgatója. Malajzia nemzetközi bíróság előtt kezdeményezheti azok felelősségre vonását, akik lelőtték a gépet, illetve akik a rakétákat biztosították ehhez – mondta. Ukrajnának és Oroszországnak is kötelessége megbüntetni a felelősöket – tette hozzá 

12.56

Messze nem a maláj légitársaság gépe volt az egyetlen, ami a szakadárok által uralt Kelet-Ukrajna felett haladt el. Csak ezen a héten 825 járat közlekedett a régióban, európai és ázsiai légitársaságok gépei egyaránt – írja a Medium.com. Egy térképet is készítettek, amin látszik a teljes légiforgalom. Azt írják, Kelet-Ukrajna felett azért látszik üres rész, mert a háborús konfliktus miatt ott jelenleg nem működnek a radarok, de jól látszik, ahogy a vonalak a kihagyott rész után folytatódnak.

12.49

Egy ausztrál nő az idei két maláj légikatasztrófában két rokonát vesztette el – tudósít az AP hírügynökség. Testvére az áprilisban az Indiai-óceán felett eltűnt Malaysia Airlines-gépen utazott, most pedig mostohalánya ült ugyanennek a légitársaságnak az Ukrajna felett lelőtt gépén. A nő másik testvére azt mondta, a család számára felfoghatatlan a kettős tragédia. A légitársaságot nem hibáztatják, „senki nem tudta volna előtte elképzelni, hogy ez megtörténhet” – mondta a testvér.

12.39

Willem Witteveen, a holland szenátus 52 éves munkáspárti képviselője is életét vesztette a maláj gép katasztrófájában – tudósít a Wall Street Journal

12.37

Ukrajna magyarországi nagykövetsége az ország és az egész világ tragédiájának nevezte a maláj gép katasztrófáját. Porosenko elnök azonnali intézkedéseket tett egy állami bizottság felállítására nemzetközi szervezetek bevonásával – közölték. Az esetet terrorista merényletnek nevezték. Azt írják, a roncsok olyan területen vannak, amit fegyveres terrorista csoportok ellenőriznek, akiket Oroszország támogat. Az ukrán külügyminisztérium operatív törzset állított fel, ami folyamatosan fogadja az elhunytak hozzátartozóinak megkeresését és koordinál az Ukrajnába akkreditált diplomáciai kirendeltségekkel. A külügyminisztérium biztosítja az áldozatok hozzátartozóinak sürgősségi vízumkiállítását, akár a kijevi Boriszpol repülőtéren is érkezés után.

A követség kiemelte, hogy a terroristaellenes műveletek megkezdése óta az ukrán fegyveres erők nem használtak légvédelmi rakétarendszert és az ukrán légierő egyetlen vadászgépe sem tartózkodott a katasztrófa idején a levegőben. Az ukrán biztonsági szolgálat által közölt hangfelvételekre, melyen a szakadárok lehallgatott beszélgetései hallhatóak, az ukrán követség megdönthetetlen bizonyítékként hivatkozik. Azt írják, hogy a rendkívüli helyzet nem belpolitikai események következménye, hanem – Oroszország részéről – állami terrorizmusról beszélhetünk, ami az egész világot fenyegeti. 

12.20

A tragédia után kevesebb mint egy nappal máris megjelent egy mobiljáték. Az „MH17 visszavág” című androidos játékban egy utasszállító géppel kell kerülgetni a kilőtt rakétákat és viszonozni a támadók felé a tüzet. A meglehetősen ízléstelen játék a legalacsonyabb értékelést kapta a szoftveráruházban a felhasználóktól. Noha a leírásban az szerepel, hogy az áldozatok iránti emlékezésből készítették el, valójában tele van tűzdelve hirdetésekkel, aminek bevételei az alkotónál kötnek ki – írta a Huffington Post.

 

12.10

Angela Merkel újságírói kérdésre azt mondta, hogy korai még szankciókról beszélni Oroszország ellen, amíg nincsenek tisztázva a tények a repülőgépkatasztrófa körülményeivel kapcsolatban – írja a Mirror. 

12.05

Ez a család azért ilyen megkönnyebbült, mert elvileg ők is azzal a járattal utaztak volna Malajziába, amit Ukrajna felett lelőttek. Végül nem fértek fel a gépre, át kellett tenni a jegyüket másik gépre – közölte a BBC. “Valaki figyel ránk fentről” – mondta a feleség.

11.53

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője a Hír24 Híradó szerkesztőségét arról tájékoztatta, hogy öt kivételével minden áldozat nemzetiségét sikerült megállapítani, és nincs közöttük magyar.

11.50

Az ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy fel kell készülni a teljes kereskedelmi embargóra Oroszországgal szemben – tudósít a Mirror.

11.45

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a maláj repülőgép katasztrófájának idején egy ukrán ellenőrzés alatt álló BUK légvédelmi rakéta aktivitását észlelték – tudósít a Mirror

11.40

Három gyermek a nagyapjával utazott Ausztráliába a lelőtt gépen. A 12 éves Mo, a tíz éves Evie és a nyolc éves Otis Maslin kirándulni ment Amszterdamba. A családot sokkolta a veszteség. A gyermekek nagybátyja azt mondta: a gyerekek nagyon okosak voltak, emellett szerettek sportolni is, például sokat szörföztek. Édesapját is gyászolja – írta a Perth Now

 Twitter / James Birtles

11.36

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt mondta: „Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért a hágai bíróság előtt kell felelniük” – idézte szavait az MTI. 

11.32

A Mirror közölte még egy lehallgatott beszélgetés leiratát azok közül, amiket az ukrán titkosszolgálat tett közzé. Ez állítólag egy szakadár harcos és Nyikolaj Koziciny kozák szeparatista parancsnok közt zajlott:

– A gép, amit Sneznoje-Torez térségében lelőttünk, civil. Grabovo mellett zuhant le. Egy csomó nő és gyerek holtteste hever itt. A kozákok kimentek megnézni. A tévében azt mondták, hogy egy AN-26-ost lőttek le, de most azt mondják, hogy Malaysian Airlines van ráírva. Mit csináltak ezek ukrán területen?
– Ez azt jelenti, hogy kémeket szállítottak. Nem kellett volna itt röpködniük. Háború van.

11.25

Nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a maláj utasszállító gép katasztrófája miatt – közölték az interneten. Az egyik parancsnok azt mondta, hogy bár a roncsok mélyen a harcvonal mögött vannak, a körülmények kivizsgálásához nincs szükség tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására – írja az MTI. 

11.20

Az utolsó videó. Egy utas készítette közvetlenül a felszállás előtt arról, ahogyan elfoglalják az utasok a helyüket.

11.12

Az oroszpárti szeparatisták parancsnoka, Sztrelkov azt közölte, hogy a gép 12 rögzítőeszközéből nyolcat megszereztek. Nem világos, hogy milyen eszközökre gondol, mert alapesetben egy gépnek két fekete doboza van, az egyik a repülési adatokat, a másik a pilótafülkében történt beszélgetést rögzíti – tudósít az AP

11.03

Az amszterdami Schiphol repülőtéren zárva tart a Malaysia Airlines ügyfélszolgálati pultja – írja a Mirror. A pultra fehér rózsából és krizantémból font csokrot tettek. A légitársaság check-in pultjai viszont működnek, pénteken is sokan utaznak. Csak néhányan mondták le útjukat. A Malaysia Airlines dolgozói nem válaszolnak a balesettel kapcsolatos kérdésekre. 

10.56

Szétszórt roncsok és személyes tárgyak. AFP / Dominique Faget

10.46

A holland KLM légitársaság közölte, hogy részvétét fejezi ki partnere, a maláj légitársaság gépét ért szerencsétlenség minden érintettjének, egyben folyamatos kapcsolatot tart a maláj légitársaság munkatársaival. A lezuhant gép Hollandiából tartott Malajziába. A KLM tájékoztatást nyújt honlapján is az érintetteknek, ezen kívül biztonsági okokból elkerülik a térséget.

10.38

173 holland, 44 maláj, 27 ausztrál, 12 indonéz, 9 brit, 4 német, 4 belga, 3 Fülöp-szigeteki, egy kanadai és egy új-zélandi áldozata van a szerencsétlenségnek, húsz áldozat nemzetiségét még nem állapították meg – írja a BreakingNews.com

10.35

A maláj légitársaság megpróbál biztonságos eljutást szervezni a repülőgépszerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói számára a katasztrófa helyszínére. A Malaysian Airlines szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy több száz családtagot most az amszterdami Schiphol repülőtér szállodájában helyeztek el.

10.28

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádióban azt mondta, hogy ha valóban lelőtték a maláj gépet, akkor ez az első polgári repülőgép, amit tíz kilométer magasság felett lőttek ki.

10.22

A Pentagonnak észlelnie kellett annak a rakétának az indítását, ami eltalálta a maláj gépet – írja a Los Angeles Times. Az Egyesült Államok világszerte működtet megfigyelő műholdakat és korai előrejelző rendszereket, ami alapján behatárolható, hogy honnan bocsátottak fel harci eszközöket. Ezek főként a rakétaindításkor keletkező hőkibocsátást érzékelik. A megfigyelő műholdak olyan pontosak, hogy az erdőtüzek fészkét is meg lehet velük határozni. A BUK rakéták emellett a célpont meghatározásához erős radarjeleket bocsátanak ki, ez alapján is be lehet mérni azokat.

10.12

Utazása előtt egy holland férfi az Instagramon posztolta a lelőtt gépre szóló jegyét és útlevelét. „Nagyon izgatott vagyok! Adios Amigos!” – írta a fényképhez. 

 Kép: Instagram / reetje108

10.04

Hivatalosan nem volt tiltott terület, de a nemzetközi légiforgalmi hatóságok április óta többször javasolták a légitársaságoknak, hogy kerüljék Kelet-Ukrajnát – írja a 444. Az ukrán hatóságok azt javasolták, hogy 9750 méternél magasabban repüljenek át a polgári gépek a térség felett. A maláj légitársaság lelőtt gépe 10050 méter magasan repült. Európából Délkelet-Ázsiába viszont erre vezet a legrövidebb út, ezért jelentős összeget spórolhattak a légitársaságok, ha nem kerülték el a veszélyes területet.

09.58

Petro Porosenko ukrán államfő a repülőgép katasztrófája után arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, ami lehetővé teszi a külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását az ukrajnai katonai műveletekbe – tudósít az MTI. 

09.49

Az orosz médiában olyan hírek röppentek fel, hogy Vlagyimir Putyin repülőgépét akarták leszedni az ukránok. Ezt azzal próbálják bizonygatni, hogy közzétettek egy képet, ami az elnöki gép és a maláj gép festésének hasonlóságát mutatja. Kérdés persze, hogy tíz kilométer magasan egyáltalán ki látja egy gép festését.

09.33

Bár most tagadják az oroszbarát szakadárok, hogy a maláj gép lelövésére alkalmas eszközük lett volna, június 29-én még azt írta az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség, hogy a Donyecki Népi Köztársaság fegyveresei elfoglaltak egy katonai bázist, ahol BUK légvédelmi rakéták állomásoztak.

09.20

A Malaysian Airlines csütörtökön lezuhant gépe nem adott le vészhívást – közölte a maláj miniszterelnök. Hozzátette, hogy a nemzetközi légügyi szervezetek a gép útvonalát korábban biztonságosnak minősítették. Ez egy tragikus év tragikus napja – mondta, utalva arra, hogy ez a nemzeti légitársaság idei második katasztrófája, márciusban az Indiai-óceán felett tűnt el egy gép nyomtalanul.

A kuala lumpuri repülőtéren több utas hozzátartozója dühösen követelte, hogy megnézhesse az utaslistát, de a Malaysian Airlines-nak nem volt a helyszínen munkatársa, akitől érdeklődni tudtak volna. A biztonsági őrök nem engedték őket a légitársaság irodáihoz. „A Facebookról többet tudunk meg, mint a Malaysian Airlines-tól” – mondta egy fiatalember az AP hírügynökségnek.

09.13

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök óriási tragédiának nevezte a katasztrófát, azt mondta, gyászolja az áldozatokat – írja az Interfax hírügynökségre hivatkozva a KyivPost.

08.55

Felvétel a repülőgép becsapódásának pillanatáról.

08.39

A mentőalakulatok találták meg a lelőtt gép második fekete dobozát pénteken reggel – írja a Magyar Nemzet. Az oroszbarát szakadárok csütörtökön azt közölték, hogy egy fekete doboz náluk van, azt Moszkvába viszik elemzésre. A repülőgépek egyik fekete doboza a repülés paramétereit, a másik a pilótafülkében zajló beszélgetést rögzíti.

Angela Merkel német kancellár szerint ha igazolódik, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság tragikus eszkalálódásához vezet. Tony Abbot ausztrál kormányfő úgy véli, hogy ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amiről nincsenek szavak. Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken reggel azt mondta, hogy valószínűleg lelőtték a gépet, de ez még senki szerint nem végleges információ. „Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke” – tette hozzá. A maláj kormányfő azt közölte, hogy Malajzia mentőcsapatot küld Ukrajnába. 

08.30

Lehet, hogy kényszerleszállást próbált végrehajtani a maláj utasszállító gép – mondta a Klubrádióban Sajtos Zoltán, az Aeromagazin főszerkesztője. Az újságíró szerint a légi járművek megsemmisítésére szolgáló rakéták általában akkor robbannak fel, ha a megsemmisítendő célpont mellé érnek. Ha a gép mellett robbant és nem azonnal pusztított a rakéta, akkor ennek a pilótafülke hangrögzítőjén nyoma kell, hogy legyen – mondta Sajtos Zoltán. Ez a fekete doboz vizsgálatából derülhet ki. 

08.23

A szeparatisták biztosítani fogják a történtek feltárásáért felelős ukrán és nemzetközi szakemberek, valamint az EBESZ-megfigyelők biztonságos hozzáférését a katasztrófa helyszínéhez – írja a VS.hu. A szakadárok azt is közölték, hogy együttműködnek az ügyben az ukrán hatóságokkal. 

08.15

Mentőcsapatok, rendőrök, sőt szabadságon lévő szénbányászok kutatják át azt a területet, ahol a maláj légitársaság gépe csütörtökön lezuhant. AzAssociated Press tudósítója szerint a becsapódás helyétől négy kilométerre is találtak holttesteket és testrészeket.

 Fotó: Anadolu Agency / Europress

08.01

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint kizárólag Ukrajna hibája a csütörtöki katasztrófa – írja a Time. „Megjegyezném, hogy ha béke lenne Ukrajnában, ez a tragédia nem történt volna meg” – mondta, majd hozzátette, hogy ezért az a kormány felelős, akinek területén az eset történt.

07.42


A lezuhant gép egyik utasának hozzátartozói a Kuala Lumpur-i repülőtéren. AFP / Nicolas Asfouri

07.38

Pénteken összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A szervezet nemzetközi vizsgálatot sürget a lelőtt gép ügyében. Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel. Szót ejtettek arról is, hogy minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, ezzel szemben úgy tudni, hogy a gép fekete dobozát megtalálták a szeparatisták és Moszkvába viszik azt. Az orosz média megpróbálja Ukrajnára hárítani a felelősséget, arról számolnak be, hogy az ukrán hadsereg telepített Buk típusú légvédelmi rakétát a térségbe – írja a Magyar Nemzet.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-ben azt mondta, mindenképpen emberi tévedés történhetett. Ha kiderül, hogy az oroszok voltak, az egész világ ellenük lesz, ha pedig arra derül fény, hogy az ukránok tették, akkor az derül ki, hogy az ukrán hadsereg egy repülőgép felismerésére sem képes. Ezért soha senki nem fogja beismerni a felelősségét.

07.27

Fordulópontot jelenthet a maláj utasszállító gép lelövése az ukrán krízisben, amennyiben az európai államok keményebb szankciókat hoznak emiatt Oroszország ellen – írja a Reuters. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint a nyugatiak eddig azt hitték, nincs dolguk az ukrán konfliktussal. Ez az eset is rávilágít arra, hogy tévedtek. A katasztrófa ráirányíthatja a világ figyelmét az ukrán konfliktusra és arra, hogy azt az oroszok tüzelik. Ez olyan erős reakciókhoz vezethet, aminek komoly következménye lehet az orosz gazdaságra nézve. De remény mutatkozik arra is, hogy Putyin számára eljön a kijózanodás pillanata – elemzi a helyzetet a hírügynökség. 

07.18

A repülőgép utasai közül 108-an Ausztráliába tartottak az AIDS világkonferenciára – írja az MTI. Melbourne-ben vasárnap kezdődik az ötnapos tanácskozás, amin Bill Clinton volt amerikai elnök is felszólal. Az áldozatok között lehetett Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. A társaság úgy fogalmazott, hogy a kór elleni mozgalom az egyik óriását veszítette el.

Az eddigi információk szerint a legtöbb áldozat, 154 fő holland nemzetiségű.

06.46

„Ha netán eltűnne, így nézett ki” – viccelődött egy fiatal holland utas, amikor kitette a Facebookra a később lelőtt maláj repülőgép fotóját. Cor Pan vakációra indult Malajziába. Megjegyzése arra vonatkozott, hogy márciusban a Malaysian Airlines egy másik járata nyomtalanul eltűnt az Indiai-óceán felett – emlékeztet a Business Insider. Noha még nem erősítették meg, de Cor és barátnője minden bizonnyal rajta volt a lelőtt gépen.

06.30

Az oroszpárti szeparatisták parancsnoka, Igor Girkin, aki Sztrelkov néven is ismert, először magára vállalta egy „katonai szállító-repülőgép” lelövését, majd amikor kiderült, hogy polgári gépről van szó, igyekezett eltüntetni internetes bejegyzését – írja a KyivPost. „Figyelmeztettünk benneteket, hogy ne röpködjetek az egünkön” – közölte a VK.com orosz közösségi portálon. „És itt egy videó annak bizonyítékául, hogy lehullott egy másik madárka” – tette hozzá. A felvételen a maláj utasszállító füstje volt látható.

Sztrelkov moszkvai születésű, az ukrán állambiztonság szerint magas rangú tiszt az orosz katonai hírszerzésben.

A KyivPost arról is beszámol, hogy noha a Donyecki Népi Köztársaság képviselői tagadták, mégis lehettek a tíz kilométer magasan szálló gép lelövésére alkalmas eszközeik. Június 29-én még ők maguk jelezték, hogy elfoglaltak egy katonai bázist, ahol Buk típusú közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákat is állomásoztattak. Ezek hatótávolsága eléri a 25 kilométert.

Olvasói sztorik