Nagyvilág

Légitámadást fontolgat Amerika két ország ellen

Szíriában szerveződött szélsőséges muzulmánok hódítanak egyre nagyobb teret Irakban, Washington mindkét ország területén lecsapna – írja az MTI a Wall Street Journal-re hivatkozva.

Szakértők úgy vélik, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű radikális szunnita szervezet harcmodora a Pakisztánból induló tálibok afganisztáni támadásaihoz hasonló, itt szíriai bázisokról kiindulva támadnak iraki célpontokat.

Hírszerzési jelentésekből az amerikai törvényhozás úgy értesült, hogy az ILIÁ iszlamista államot akar létrehozni az ellenőrzése alá vont iraki és szíriai területeken, ami a régióban és az Egyesült Államokban végrehajtandó támadások bázisául szolgálhat majd.

Már az iraki kormány is kérte az Egyesült Államoktól, hogy avatkozzon be a szélsőségesek ellen. Az USA viszont egy iraki egységkormány létrehozását szabta a katonai fellépés feltételéül. A szíriai oldal támadását az amerikai katonai vezetők ellenzik, mivel a szíriai légvédelem még érintetlen. Emellett a szír kormány nem kérte az USA beavatkozását az iszlamista lázadókkal szemben, így a szíriai légicsapásokat azzal kellene indokolni, hogy az ILIÁ jelenléte fenyegetést jelent Amerika számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik