Nagyvilág

Hangyák zaklatták egy iskola diákjait

Húszmillió hangyát telepítették át egy németországi iskolából a közeli erdőbe, mert a kellemetlenkedő rovarok ellehetetlenítették a tanítást. A kis erdei vöröshangyákat (Formica polyctena) nem lehetett elpusztítani, mert védelem alatt állnak.

Eberhard Baur biológus és rovarszakértő vezetésével tucatnyian nyüzsögtek kedden a Schleswig-Holstein tartományban lévő Lütai általános iskolájában, hogy kíméletesen módon kartondobozokba helyezzék az ásóval óvatosan kisebb darabokra szelt hangyabolyokat.

A munkások tetőtől talpig vegyvédelmi öltözéket viseltek, mert a veszélyt érző hangyák maró hangyasavat fröcskölnek az ellenségeikre, és meg is harapják őket.

A gyerekeket zaklató hangyák lehetetlenné tették a normális tanmenetet a lütaui iskolában. Méreg híján fahéjjal, illetve mésszel próbáltak védekezni ellenük, de az apró állatok kikerülték az akadályokat.

A hangyák a padláson is fészket raktak, és elektromos zárlatot okoztak, ami miatt három osztálytermet rövid időre be kellett zárni. Volt olyan nap, hogy a tantermeket ellepő hangyák miatt a diákokat osztálykirándulásra kellett küldeni.

A rovarszakértők húsz hangyabolyt tártak fel az iskola területén, köztük olyanokat, amelyek két méter mélyre nyúltak a földbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik