Nagyvilág

Majdnem lebombázta magát Amerika

Egy levegőben kettétört B-52-es bombázóból hullott az észak-karolinai Goldsboro mellé két atombomba. Az eset még a hidegháborúban történt, de az erre vonatkozó dokumentumok titkosítását most oldották fel.

Dupla szerencse kellett ahhoz, hogy ne történjen óriási baj 1961 januárjában. Miután a levegőben összetört a repülő, két atombomba zuhant a föld felé. Az egyik bombánál elszakadtak azok a vezetékek, amik a detonációhoz szükséges áramot biztosították volna, a másik pedig ejtőernyő nélkül ért földet és szintén alkalmatlanná vált a robbanásra.

A bombák ereje legalább százszor akkora volt, mint amiket Nagaszakira és Hirosimára dobtak le a második világháborúban. A balesetet a repülő nyolc utasából öten élték túl, ők azzal sem voltak tisztában, hogy milyen katasztrófát sikerült elkerülniük. A legnagyobb bajuk a kóbor kutyákkal volt – derül ki a CNN beszámolójából.

Így lehetne szemléltetni a robbanás erejét:

Egy négy megatonnás bomba ilyen pusztítást végezne, ha Budapest kellős közepén (azaz afölött) robbanna fel:


A legbelső sárga kör a tűzgolyó átmérőjét mutatja, ennek károkozó hatása attól is függ, mennyire van közel a földfelszínhez, ez a legpusztítóbb rész. A következő zöld kör: orvosi segítség nélkül az itt tartózkodók 50-90%-a napokon-heteken belül meghal. A szürke körig lerombolódnak az épületek a légnyomástól. A külső, Tárnokig elérő körön belül tartózkodók pedig harmadfokú égési sérüléseket szenvednek.

Ezen az oldalon lehet modellezni kívánt helyen és erősségű nukleáris töltetek hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik