Nagyvilág

Terrortámadást akadályoztak meg Moszkvában

Az orosz rendőrség letartóztatott egy tízfős dagesztáni csoportot, amely feltehetően terrorcselekményre készült az orosz főváros körzetében május 9-én, a győzelem napi ünnepségek idején - közölte csütörtökön az orosz belügyminisztérium.

A letartóztatás május 7-én történt, de a belügyi tárca csak most tájékoztatott róla. A közlés szerint abban a lakásban, amelyben a dagesztániak laktak, házi készítésű pokolgépet találtak, húsz mobiltelefont, és feltehetően időzítő berendezésként szolgáló, szíriai gyártmányú karórákat is. Volt továbbá a lakásban egy térkép egy meg nem nevezett Moszkva melletti városról, illetve egy lista, amelyen a településen tartandó győzelem napi rendezvények voltak felsorolva.

A csoport tagjai, akik egyébként szerepeltek a belügyi nyilvántartásban, akkor kerültek ismét a hatóságok látókörébe, amikor bejelentés érkezett hozzájuk, hogy robbanószerkezetek előállítására alkalmas eszközöket szereztek be. A belügyminisztériumban ezután határoztak őrizetbe vételükről.

A házkutatáskor nagy mennyiségben találtak szélsőséges vallási irodalmat is.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei az Oroszországhoz tartozó Ingusföldön is megakadályoztak egy terrorcselekményt, amelyet a köztársaság megalakulásának évfordulóján, június 4-én készültek végrehajtani egy helyi bűnbanda tagjai. Az FSZB különleges egységei és a belügyi erők katonái május 24-én az ingusföldi Szagopsi településen rajtaütöttek az Artur Gatagazsev (más néven Abdullah) által vezetett csoporton, amelynek hét tagját megölték, köztük a bandavezért is. A hatóságok elfogták azt az embert is, akire a terroristák a készülő merénylet végrehajtását bízták volna. Felajánlották neki, hogy a merénylet elkövetéséért cserébe rendezik családja anyagi gondjait, és gyógykezelését is megoldják. A férfi belépett a bűnbandába, és vállalkozott a terrortámadásra.

A hatóságok ugyanennek a csoportnak a számlájára írnak több más, Ingusföldön elkövetett terrorcselekményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik