Nagyvilág

Megnyerte az elnökválasztást a “tábornagy”

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elsöprő győzelmét valószínűsítik az egyiptomi elnökválasztásokon az igazságügyi forrásokból származó előzetes adatok, amelyek szerint a hadsereg volt főparancsnoka a voksok 91,8 a másik jelölt, a baloldali Hamdín Szabbáhi pedig 3,4 százalékát szerezte meg. Az érvénytelen szavazatok arányát 4,8 százalékra becsülték.

A fővárosban Szíszi hívei tűzijátékokat gyújtottak, zászlókat lengettek és dudáltak a jelöltjük nagyarányú győzelmét jósoló első hírek hallatán, amelyek egyes források szerint a szavazókörök feléből, más források szerint azonban csak jóval kisebb részéből származó adatok alapján jelentek meg szerda éjjel. A kairói Tahrír téren mintegy ezerfős ünneplő tömeg, a főváros más részein kisebb csoportok gyűltek össze.

A volt hadseregparancsnok kampánystábja a jelölt 91 százalékosnál is nagyobb győzelmét vetítette előre saját mérései alapján.

Bírósági források szerint a háromnapos szavazáson az arra jogosult csaknem 54 millió állampolgár 44,4 százaléka járult az urnákhoz. Ez jóval kevesebb a Szíszi által remélt 40 – más források szerint 45 – millió leadott szavazatnál és az által célul kitűzött 80 százalékos részvételi aránynál. Több mint hét százalékkal elmarad a legutóbbi elnökválasztás részvételi arányától is. 2012-ben a szavazópolgárok 52 százaléka vett részt a voksoláson és választotta meg a tavaly – az akkor még Szíszi vezette hadsereg által – megbuktatott Mohamed Murszit.

A szavazópolgárok körében uralkodó apátia miatt egy nappal meghosszabbított voksolás harmadik, és egyben utolsó napján is kevesen járultak az urnákhoz szerdán. Az alacsony részvétel legitimációs gondot jelenthet Szíszinek, és veszélybe sodorhatja a hadsereg nemrég leköszönt főparancsnoka körüli kampánygépezet és a kormányközeli média által sugallt képet, miszerint a nép a fegyveres erők mögött állt, amikor megbuktatták Murszit, az ország első, demokratikus úton megválasztott elnökét.

A köznyelvben csak “tábornagyként” emlegetett Szíszitől sokan az elmúlt három évet jellemző politikai és közbiztonsági káosz orvoslását remélik, míg ellenfele, a baloldali Hamdín Szabbáhi hívei éppen azt értékelik, hogy jelöltjük független a biztonsági erőktől.

Az elnökválasztás hivatalos eredménye június 5-én várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik