Nagyvilág

Teknősgyilkos után nyomoznak

A világ legnagyobb teknősfaja, a súlyosan veszélyeztetett kérgesteknős egy példányának gyilkosát keresik Puerto Ricón.

Az állattal a sziget délkeleti partjainál végeztek El Negro térségében történt: fejét többször is erős ütések érték mielőtt elpusztult. A sziget környezetvédelmi hatóságának képviselője elmondta, hogy a hatóságok fokozzák az oktatási célú kampányokat és a tengeri teknősök védelmére létrejött társaság önkénteseinek bevonásával azon strandok őrzését, amelyeken a kérgesteknősök tojásokat raknak ezekben a hónapokban.

Az elkövetőknek vélhetően a teknős húsára és tojásaira fájt a foguk, hogy eladják a feketepiacon. A szigeten 2011. júniusa óta nem történt hasonló támadás, ez esetben a vadorzók sem az állat húsát, sem tojásait nem szerezték meg, valaki ugyanis riasztotta a hatóságokat, így legalább a tojásokat sikerült megmenteni. Puerto Ricón törvénybe ütköző megölni, bántalmazni, elfogni, eladni vagy megvenni a teknősöket vagy azok tojásait. A mindezekért kiszabható büntetés 50 ezer dollár és egy év börtön.

A kérgesteknőst, csakúgy, mint a többi tengeri teknőst, számos szövetségi törvény védi az Egyesült Államokban – amelynek Puerto Rico a társult tagja – és a szigeten is. A teknősfajt 1970-ben vették fel a kihalástól fenyegetett fajok listájára. A kérgesteknős akár több mint kétméteresre és 680 kilósra is megnőhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik