Nagyvilág

Tíz év börtön és ezer korbácsütés egy honlapért

A tavalyi első fokúnál is szigorúbb büntetést szabtak ki arra a szaúd-arábiai férfira, aki internetes oldalt alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban.

Raif Badauit másodfokon 10 év börtönre és ezer korbácsütésre ítélték, pedig tavaly még “csak” hét év börtönnel és 600 korbácsütéssel “sújtották”. A három esztendővel és 400 korbácsütéssel súlyosbított, e hét közepén kihirdetett büntetés részeként 1 millió rial – 60 millió forintnyi összeg – megfizetésére is kötelezte a másodfokú bíróság. Az ügyészség még a súlyosbítást is túl enyhének találta.

Az ítélet ellen fellebbezhetnek a vádlott ügyvédei.

A férfit 2012 júniusában vették őrizetbe azzal a váddal, hogy számítógépes bűnöző és nem fogad szót apjának. A sivatagi királyságban az utóbbi is “jogos” bűn, törvény rendelkezik a fiúi engedetlenség büntethetőségéről. Badaui honlapfórumát, amelynek címe Szabad Szaúdi Liberálisok volt, már tavaly megszüntette a hatóság. A honlapon olyan cikkek is megjelentek, amelyek bírálták a legfőbb szaúdi egyházi méltóságokat, köztük a főmuftit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik