Nagyvilág

Ukrán válság – helikoptereket lőttek le

Az oroszbarát szeparatisták levadásztak két katonai légi járművet. Közben meg tisztogatással vádolják az ukrán erőket.

Az oroszbarát szeparatisták szerint ukrán csapatok péntek reggel benyomultak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városába.
Orosz hírforrások – köztük az ITAR-TASZSZ hírügynökség – a város önjelölt szeparatista polgármesterére, Vjacseszlav Ponomarjovra hivatkozva arról számoltak be, hogy a városban az ukrán erők “tisztogatásba” kezdtek, és ennek keretében a város külső körzeteiben több ellenőrzőposzt ellen indítottak támadást.

Ponomarjov azt állította, hogy harcosai lelőttek egy ukrán katonai helikoptert, és a pilótát foglyul ejtették.

Az oroszbarát szeparatisták a múlt hét végén a térségben elfogták és azóta is fogva tartják az EBESZ megfigyelői csoportját – tudatta az MTI.

Helikoptereket szedtek le

Nemsokkal később jött a hír, hogy oroszbarát szakadár fegyveresek lelőtték saját közlésük szerint a kelet-ukrajnai Szlovjanszk ellen hadműveletet indító ukrán erők két katonai helikopterét, s az egyik pilóta meghalt, a másikat foglyul ejtették.

A helikopterek lelövéséről szintén Vjacseszlav Ponomarjov beszélt az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az ukrán hadművelet a szakadárok egy képviselője szerint hajnali öt órakor (magyar idő szerint hajnali 4) kezdődött deszantegységek bevetésével, s a deszantosokat páncélos harcjárművek fedezték.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egyik munkatársa Kijevben azt mondta, nem adnak semmiről tájékoztatást, amíg a művelet véget nem ér Szlovjanszkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik