Nagyvilág

Női neve lehet a WikiLeaks-nek szivárogtató közlegénynek

Hivatalosan is a Chelsea Elizabeth Manning nevet viselheti a bizalmas amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt 35 év börtönre ítélt amerikai közlegény, Bradley Manning.

A névváltoztatást szerdán engedélyezte az amerikai Kansas állam egyik bírósága. Manning, miután augusztusban elítélték, bejelentette, hogy a jövőben nőként akar tovább élni.

A 25 éves közlegényt 35 évi szabadságvesztésre ítélték a marylandi Fort Meade hadbíróságán, amiért több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Denise Lind ezredes, katonai bíró 20 vádpontban – köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében – találta bűnösnek, de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

A sajtó értesülései szerint a női név felvétele nem változtat Manning katonai megítélésén, továbbra is férfiként kezelik. Ezért szóba sem jön, hogy büntetését esetleg egy női börtönben tölthetné. Az elmúlt hetekben Manning az amerikai hadseregnél kegyelemért folyamodott, kérvényét azonban elutasították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik