Nagyvilág

A világ legjobb szusijával próbálják lekenyerezni Obamát

A japán kormányfő Ono Dzsiró mester legendás metróállomásnál található szusiéttermében fogadja az amerikai elnököt.

Japán sajtóértesülések szerint a két vezető a tokiói Váci utcának számító Ginza egy metróaluljárójának eldugott zugában rejtőző, mindössze tíz székkel, viszont három Michelin-csillaggal rendelkező Szukijabasi Dzsiró szusibárban fogja elkölteni vacsoráját. Bár a hírneve ellenére legendásan puritán étterem közel sem megszokott helyszín egy politikai csúcstalálkozóhoz – főleg a protokollt véresen komolyan vevő japánok számára -, a kormányfőhöz közeli források szerint Abe az informális vendéglátással próbálja lekenyerezni Obamát, és megnyerni az amerikai elnök bizalmát.

Ugyanakkor a helyszínválasztás abból a szempontból nem feltétlenül szerencsés, hogy Ono Dzsirónak, az étterem 86 éves tulajdonosának és séfjének nemcsak főztje, hanem szúrós tekintete is híres: Ono ugyanis úgy tartja illendőnek, ha vendégei a csevegés helyett az ételre koncentrálnak, ennek pedig hangot is szokott adni.

Az éttermet – a három Michelin-csillag mellett – egy 2011-es dokumentumfilm tette szélesebb körben ismertté, amely Ono Dzsiró életútját és a tökéletességre való törekvését mutatta be. A szerény berendezésű étteremben 30 ezer jen (65 ezer forint) egy menü, és általában jó néhány hónappal előre kell asztalt foglalni – bár ez utóbbit illetően feltételezhetően kivételt tettek Obama és Abe esetében.

Obamának azért az amerikai elnöknek kijáró vendéglátásban is lesz majd része kétnapos tokiói látogatása során, csütörtökön ugyanis Akihito császár rendez bankettet a tiszteletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik