Nagyvilág

Elloptak egy rakás orrszarvútülköt

A mintegy 40 tülköt egy dél-afrikai természetvédelmi park irodájának széfjéből vitték el.

A rablás súlyos csapást mért a dél-afrikai hatóságok azon erőfeszítéseire, hogy feltartóztassák a kihalástól veszélyeztetett állatok tülkével való illegális kereskedelmet.

A tettesek az ország északkeleti részén fekvő Mpumalanga tartomány természetvédelmi parkjait felügyelő hatóság hivatalába törtek be szombat éjjel. Fémvágóval feldarabolták a széfet és elvitték az ott őrzött, vagyont érő tülköket. Az állami kézben lévő nemzeti parkok és néhány magán természetvédelmi park összegyűjtve, elzárva tartja azokat az orrszarvútülköket, amelyeket vadorzóktól foglaltak le. Ezeket később biztonságos helyre szállítják hosszú távú megőrzésre.

A rablás azonban aggodalomra ad okot a lefoglalt zsákmányok biztonságos őrzését illetően. A nyomozást végző rendőrségi egység tagjai arra gyanakszanak, hogy a nemzeti parki hatósághoz tartozó belső emberek követték el. Ami a közintézményeket illeti, még soha nem fordult elő ilyen eset Dél-Afrikában – közölte kedden Albi Modise, a környezetvédelmi tárca szóvivője.

Tavaly egy Limpopo tartománybeli magán természetvédelmi parkból loptak el 66 darab több millió dollárt érő rinocérosztülköt, akkor hegesztőpisztollyal vágták szét a széfet. 2013-ban 1004 orrszarvút lőttek ki orvvadászok Dél-Afrikában, idén már 294-et. A korábbi évhez képest így egyharmaddal nőtt az ebben az időszakban megölt állatok száma – közölte a környezetvédelmi tárca.

A vadorzók gyakran megölik az állatot majd hátrahagyják testét, hogy csak a tülökkel meneküljenek a határon át Mozambikba. Az elejtett állatok növekvő száma elsősorban annak következménye, hogy nagy az igény Ázsiában, elsősorban Kínában és Vietnamban az orrszarvútülök iránt, amelynek gyógyító hatást tulajdonítanak. Egy kilogramm orrszarvútülök több tízezer dollárba kerül az illegális kereskedelemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik