Nagyvilág

Több száz utassal elsüllyedt egy komp Dél-Koreában

Léket kapott egy komp Dél-Korea partjainál, száznál is többen eltűntek A hajó vészjelzést adott le és fokozatosan az oldalára dőlt, majd elsüllyedt.

A 6800 tonnás Sewol fedélzetén 477-en utaztak, közte 325 középiskolás diák, aki a Koreai-félszigettől délre fekvő Csedzsu szigetére tartott egy iskolai kirándulásra.

A helyi parti őrség legfrisebb beszámolója szerint több mint 300-an eltűntek, 164 embert sikerült kimenteni.

A BBC arról ír, hogy legalább két halottja van a szerencsétlenségnek, de valószínűsíthető, hogy ennél sokkal többen vesztek oda. Csak mintegy 180 embert sikerült kimenteni a süllyedő hajóról, közülük 27-et sérülésekkel szállítottak kórházba. A helyi média első jelentéseiben a hatóságok közlésére hivatkozva 368 túlélőről és 107 eltűntről számolt be. A hatóságok egyelőre nem adtak magyarázatot arra, miért nőtt csaknem háromszorosára az eltűntek száma, illetve csökkent felére a túlélőké.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök a maximális erőfeszítések megtételére utasította a hadsereget és a parti őrséget.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Korábban egy iskolai vezető azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy mind a 338 kiránduló diákot és tanárt kimentették a hajóról.

A Szevol nevű hajó a fővároshoz közeli Incshon kikötőjéből indult, és délnek tartva Csindo városa közelében haladt – mintegy 20 kilométerre a partoktól -, amikor a vészjelzést leadta.

A szerencsétlenség körülményei és okai egyelőre nem tisztázottak. A parti őrség szerint a komp legénysége helyi idő szerint kilenc órakor adott le vészjelzéseket, amikor a hajó 20 kilométerre volt Bjongpung szigettől. Egy megmentett utas azt mondta, hogy ütközéshez hasonló hangot hallott, majd a hajó elkezdett oldalára dőlni és süllyedni. Két óra alatt fejtetőre állt, és szinte teljesen víz alá merült. A helyi média felvételein csak a hajó orr-része látszik ki a vízből.

Hírügynökségi jelentések szerint a hajó zátonyra futott, de voltak olyan hírek, hogy léket is kapott. Elhangzott olyan magyarázat, hogy víz alatti sziklának ütközött vagy egy másik vízi járműnek, talán tengeralattjárónak ment neki. Egy túlélő elmondta, hogy a víz nagyon gyorsan ömlött be a hajótestbe, a komp ráadásul erősen billegett, ami miatt az utasok nem tudták idejében elhagyni a fedélzeti helyiségeket. A hajón éttermek, boltok és szórakozóhelyeik voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik